Härom veckan pratade jag med ett par kollegor kring personligheter i lägenhetshus. En av kollegorna hade blivit van att fastna i trapphuset med en kvinna (tant) som ständigt vill ha sällskap, prata länge i trapphuset eller bjuda in i sin lägenhet för småprat. 
 
Jag kommer på mig skälv vara på väg att bli en av dessa grannar. Jag älskar känslan av glädje som sprids när jag får tillfälle att knacka på dörrarna under och omkring med mig påsar av nybakta kakor (och som följer lite småprat), eller när jag får chansen att prata med tanten på våning två som sköter trädgårdsgruppen... hon har lovat mig nu att säga till när det är dags att röja i rabatterna utanför och göra fint, ska bli så kul!  Kanske det blir mitt kall som tant -husets sällskapsjagare och småpratare? Det gör mig ingenting för det verkar urmysigt!
 
Idag är jag inne på livet tant och jag hoppas verkligen hälsan sitter i när jag väl blir en för dagens aktiviteter är toppenskojiga! 
 
Började med en barndomsfrukost - A-fil med cornflakes, banan och russin (som tant gör man säkert så.. äter något som får en att tänka tillbaka och minnas sin ungdom?)
 
Sedan till planteringen... Varje ordentlig tant har väl lägenheten fylld av krukväxter? Jag har tyvärr blivit drabbad av "sorgmyggor" (blomflugor) på mina ståtligt växande tomater och blommor. Därför beställde jag nyligen nematoder (kände väl igen namnet på de små rundmaskarna från vinstudierna och förra höstens viticulture-tenta... nu fick jag nytta av de små varelserna redan utan vingård!). Denna sort av nematod förintar fluglarverna nere i jorden, finns att beställa på wexthuset.com -Suveränt! Tantsyssla nr 2 för dagen, check!
 
Som paus i mitt schema tar jag en välförtjänt siesta på balkongen med min katt... (när jag blir tant ska jag bli en katt-tant, och alla tanter tar ju siesta (tupplur.).. det vet ju alla)
 
Slutligen ser jag fram mot den sista aktiviteten ikväll som blir "VATTEN-AEROBICS", ett ungdomligt ord för VATTEN-JYMPA... När jag hörde mig för med en tjejkompis om sällskap till aktiviteten blev den tokratad och kallad för tant-varning. Hörrni! Vad är det för fel med tantighet, jag tycker tantlivet är awesomeness och ser mycket fram mot framtiden och att bli en RIKTIG TANT!
 
                                          

   
 
 
 
 
plantera, tant, vattenjympa,
Hemkommen från en måndag av extremt multitaskande. Från skola till möte, tillbaka till skola, till polisen (nä inte gjort ngt hyss... tänkte skaffa nytt pass!)...
 
Nu väl hemma och har ätit min favoritsallad, nyttig, matig och god funderar jag på vad jag ska ta mig för resten av kvällen. Jobba? Plugga? Träna?... Eller kanske baka en brownie?! 
 
På sidan 38 i förra numret av "ALLT OM MAT" hittade jag ett recept på Jordnötsbrownie som jag nu längtat länge efter att göra...  Eller träna?! Måndagsbeslutsångesten är på sin topp som ni hör..
 
Recept på salladen (favvosalladen!) ser ni här nedan. God och så nyttig att en maffig brownie till dessert kan bli pricken över iét!
 
 

Ljummen Quinoasallad med Chèvre

4portioner

8dl vatten

1 tärning ekologisk grönsaksbuljong

4dl röd quinoa

½ rödlök

2st mogna avocados

1 påse (150g) blandad skuren sallad

1pkt sugarsnaps

200g getost/Chèvre

 

Koka upp vattnet med buljongen, häll därefter i quinoan och låt koka lugnt på medelvärme i  15-20 minuter utan lock. Rör då och då så det inte bränner i botten. Vattnet ska ha kokat bort när quinoan är klar. Låt den svalna något och blanda sedan med hackad lök, skuren avocado, sallad, sugarsnaps och getosten.  Gott till är en honungsdressing!

 

Honungsdressing

6msk olivolja

3msk vitvinsvinäger

1msk flytande honung

1tsk dijonsenap

Salt

Vitpeppar

Lime

Vispa olivoljan med vinäger, honung och senap i en skål. Smaka av med salt, peppar och rivet limeskal.

 

 
 
chèvre, hälsa, quinoa, sallad,
Det har hunnit bli fredag eftermiddag och helgen står med sin dörr på inbjudande vid gavel. Jag ska på middag hos grannen och vill givetvis ta med mig ett gott vin tillsammans med blommorna. 
 
Valet föll på en riesling jag testade förra veckan. En nyhet som lanserades på Systembolagets tillfälliga sortiment nu i april.
 
När jag tänker på Nya Zeeland i de flesta vinsammanhang tänker jag på Sauvignon Blanc och Pinot Noir.. men givetvis odlar de i sitt fantastiska klimat också grym riesling. 
 
Vinet tillverkas och druvorna odlas i området Waipara -ett svalt område som njuter av mycket sol på den södra halvön på Nya Zeeland. Långa, svala växtsäsonger ger druvor som Riesling & Pinot Noir mfl stor gynning eftersom de växer långsamt fram till en mjuk fruktig mognad men får (tack vare den svala temperaturen) sin mineraliga fräshör bevarad.
 
2009 var ett år med fin lång växtsäsong. Druvorna skördades sent och ger en mjuk aprikosig- honungsmjukhet tillsammans med en spritsig miniralitet och frisk citruszezt... en liten skön restsötma därtill... ett vin med allt i ett?? Perfekt som fördrink en fredag som denna!
 
PEGASUS BAY RIESLING 2009, Waipara Nya Zeeland (nr 95244) 149kr
 
 
coolclimate, nya zeeland, riesling, vintips, waipara,