Det har hunnit bli fredag eftermiddag och helgen står med sin dörr på inbjudande vid gavel. Jag ska på middag hos grannen och vill givetvis ta med mig ett gott vin tillsammans med blommorna. 
 
Valet föll på en riesling jag testade förra veckan. En nyhet som lanserades på Systembolagets tillfälliga sortiment nu i april.
 
När jag tänker på Nya Zeeland i de flesta vinsammanhang tänker jag på Sauvignon Blanc och Pinot Noir.. men givetvis odlar de i sitt fantastiska klimat också grym riesling. 
 
Vinet tillverkas och druvorna odlas i området Waipara -ett svalt område som njuter av mycket sol på den södra halvön på Nya Zeeland. Långa, svala växtsäsonger ger druvor som Riesling & Pinot Noir mfl stor gynning eftersom de växer långsamt fram till en mjuk fruktig mognad men får (tack vare den svala temperaturen) sin mineraliga fräshör bevarad.
 
2009 var ett år med fin lång växtsäsong. Druvorna skördades sent och ger en mjuk aprikosig- honungsmjukhet tillsammans med en spritsig miniralitet och frisk citruszezt... en liten skön restsötma därtill... ett vin med allt i ett?? Perfekt som fördrink en fredag som denna!
 
PEGASUS BAY RIESLING 2009, Waipara Nya Zeeland (nr 95244) 149kr
 
 
coolclimate, nya zeeland, riesling, vintips, waipara,

Kommentera

Publiceras ej