Det stora matämnet i media den senaste tiden har varit kring de svenska bönderna och deras mjölkprodukter. Priserna pressas och svensk mjölk och svenska ostar pressas i många fall ut från marknaden.

Imorgon går eventet "Vi är beredda att betala mer för mjölk om det räddar bönderna i Sverige!!" av stapeln, jag deltar självklart - gör det du med! Följ länken; 

 

Vi är beredda att betala mer för mjölk om det räddar bönderna i Sverige!!

 

Jag passade på att åka och hälsa på en av många Arlabönder på semestern. En bonde som säljer en del av sin mjölk till Arla men därutöver lyckats skapa en mejeriserie som gått hem hos många av Stockholms berömda restauranger och butiker. Det är Väddö gårdsmejeri jag pratar om. En dryg timme utanför Stockholm jobbar bonden Hans med sin familj och sina kor och skapar smakmirakel i ostväg. 

 

Gården var full av förväntansfulla barn och vuxna när vi anlände. Kosafarin skulle strax påbörjas i hagen och den stora vagnen efter traktorn fylldes med besökare. Inte bara barnen utan även vi vuxna berikades med kunskap genom safarin om hur kons liv på gården ser ut och om hur livet som kobonde ser ut.

 

Efter safarin gick jag in i gårdsbutiken och njöt av att få handla och prova några av Stockholms skärgårds godaste delikatesser. Filmjölk, crème fraiche, ostar, smör… Allt tillverkat av mjölk från gården, på gården!

 

 

Nu blir det svensk ostbricka till kräftskivan! Av de hårda ostar jag testat från mejeriet är Fogdöosten med sin speciella smaksättning av bockhornsklöver en stor favorit. Till kräftskivan är också Grisslehamnsosten en given favorit, en elegant variant av kryddost med hela kumminfrön. Som tredje ost på min favoritbricka finns Arholmaosten som jag gärna skulle äta varje dag i veckan -med en mild fyllig smak, behaglig syra och enorm krämighet är den ett underverk på en bit varmt bröd med gårdens skärgårdssmör. Kravmärkt, utsökt och närproducerat!

 

ekologiskt, gårdsmejeri, krav, närproducerat, ost, stöttabönderna, svenskt, sverige, väddö,

Denna sommar och semester har jag hållt mig kvar i Sverige, som ni vet rest runt en hel del och hittat läckerheter och delikatesser på olika hörn och kanter i vårat sommarland.

När jag besökt andra europeiska länder är det en viktig matsak som slagit mig. Nämligen att vi i Sverige är otroligt duktiga på att anamma utländsk matkultur. Ingen annan stans har jag haft lika lätt att hitta råvaror från världens alla hörn som hemma i Sverige. Jag gläds åt vårt rika matutbud då jag kan leva i den svenska sommaren men äta som i utlandet, när jag vill!

En tapasrätt som jag länge saknat hemma i Sverige kan nu äntligen göra sig representerad på hemmabordet eftersom den nu dyker upp i fler och fler butiker. Det är de spanska små gröna paprikorna från Galicien –Pimientos de Padrón! Paprikorna njuts stekta eller friterade i olivolja och smaksatta av havssalt i hela Spanien. De flesta är milda men då och då dyker en stark pimiento upp. Det sägs att man i Spanien har som sed att den som råkar på den starka paprikan på krogen får betala notan för middagen, jag har än aldrig upplevt scenariot men det kanske kommer, om seden fortfarande är i bruk! Dessa paprikor njuter jag varma eller ljumma tillsammans med spanska ostar och charkuterier innan en sen sommarmiddag. Då och då i sällskap med en god cava!

 

 

Pimientos de Padrón

Hur mycket Pimientos ni behöver beror givetvis på hur mycket andra delikatesser ni skall njuta, om ni ska grilla efteråt eller kanske enbart vill äta tapas som middag. Oavsett är tillagningen mycket enkel. Paprikorna krymper något då de steks så skräms inte av stor grönsakspåse, de brukar gå väl åt!

 • Pimientos de Padrón
 • Olivolja
 • Havssalt i flingor

 Stek paprikorna i olivoljan på medel-hög värme. De ska ta färg och bli något bruna. Lägg dem sedan på papper för att rinna av oljan och servera sedan med rikligt av havssalt! 

 

förrätt, gott, paprika, pimientosdepadron, snack, spanien, sverige,

Äntligen har vi fått smaka på ordentlig sommarvärme. När solen skiner och baden svalkar står mitt kök mestadels tomt. Nu vill jag vara ute! Efter en sen och lång helgfrukost i solen nöjer jag mig ofta med en ordentlig fika på eftermiddagen. En svalkande fika med marängsviss är riktigt god, mättar för stunden och retar aptiten inför den senare middagen.

Det händer något speciellt med många av oss när den varma solen äntligen dyker upp. Efterlängtad och länge saknad fyller den oss med glädje och lust. Nostalgiska sommarlåtar sätts högt på stereon i bilar på väg mot ständer och trädgårdar. ”Sommaren är kort” med Tomas Ledin är just en sådan låt. En låt som inspirerar mig och mitt sommarliv. Som Ledin sjunger vet man aldrig hur länge solen och värmen varar, så det gäller att passa på var dag solen skiner. När jag själv och gästerna har fullt upp med att njuta av solen i våra solstolar blir en svalkande dessert den bästa lunchen. Många hade kallat det förbjudet -att ersätta mat med sötsaker… det förbjudna är extra gott, säger jag! Jag passar på att äta massor av glass och parfait, jag släcker törsten med syndigt söta drycker. Jag tar för mig, för solen skiner idag!

Marängsviss är enkel att sno ihop så länge en elvisp finns till hands. Bara äggvitorna används till marängen, gulorna kan sparas till en hemgjord majonnäs. En sats marängsviss räcker vanligtvis till ca 5 personer, beroende på sötsug!

 

 

Marängsviss med daim och mynta

 • 1 liter vaniljglass
 • 3dl vispgrädde
 • 250g Färska hallon
 • 100g Krossad daimchoklad
 • 1-2 bananer
 • Färsk mynta
 • 20st hemgjorda maränger (se recept nedan)

Vispa grädden. Krossa daimen och skiva bananerna, blanda ner detta i grädden men spar lite daim till garnering. Vänd ner glassen i grädden i bitar/skopor.  Krossa marängerna något och blanda ner. Toppa med färska hallon, lite krossad daim och myntablad som du lätt rivit sönder (då frigörs smakerna och dofterna mer). Servera genast innan svissen smälter.

 

Maränger

20st

 • 3st äggvitor
 • 3dl florsocker
 • 1krm pressad citronsaft
 • Några droppar röd hushållsfärg (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 125°C. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en rostfri bunke, rostfria bunkar är oftast renare från fett och därför lämpligast till marängvispning. (Se till att inte få med någon äggula bland vitorna för fettet i gulan hindrar skummet att hårdna). Tillsätt florsockret och den färskpressade citronsaften och fortsätt sedan vispa tills marängsmeten är så pass hård att du kan vända byttan upp och ner utan att smeten rör sig. Tillsätt om önskat lite hushållsfärg för vackert färgade maränger. Klicka eller spritsa ut 20 stycken maränger på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i en timme, stäng sedan av ugnen och låt plåten stå kvar på eftervärme i 30 minuter. Öppna inte ugnsluckan under marängernas hela tid därinne, för då sjunker de ibland ihop. Ta ut marängerna och låt svalna. De allra godaste marängerna är krispiga på utsidan och härligt sega på insidan.

fika, glassigt, marängsviss, sommarvärme,