Det finns få saker jag förknippar lika starkt till den svenska sommaren som jordgubbar. När de svenska små gubbarna blivit varmt söta vill jag inget annat än fylla köket med doften av sommar. Jag handlar gärna jordgubbar nästintill var dag att njuta morgon som kväll. Visst är de underbara att äta som de är till några bitar lagrad ost eller ett glas mjölk, skiva över glassen eller fylla och pryda den klassiska tårtan. Nu är det slutspurt på säsongen och de utsökta gubbarna kan fyndas i många butiker. Som ni förstår passar jag på! Tillfällen när jordgubbar från helgen ligger kvar i kylen och önskar att tas om hand eller när jag lyckats komma åt en riklig dos kokar jag marmelad. Vanlig jordgubbsmarmelad i all ära, men nykokt marmelad av fylligt söta svenska jordgubbar till frukost gör sommaren ändå lite godare!

Marmelad gör man lätt på jordgubbar. Ofta gör jag den naturell men gott är det också att smaksätta den med vanilj, kardemumma eller rivet skal av lime!

 

Jordgubbsmarmelad (naturell)

  • 1 kg färska jordgubbar
  • 1kg syltsocker

Snoppa jordgubbarna från allt grönt och dela dem, ju slätare ni vill ha marmeladen desto mindre gör ni bitarna så de kan koka sönder. Lägg i en stor kastrull och häll över sockret. Koka försiktigt upp under omrörning, se upp så att sockret inte bränner i botten. När sockret smält och allt kokat upp låt fortsätta koka lugnt i 10 minuter. Smaksätt om ni önskar. Häll sedan över i varma glasburkar med lock och låt svalna. Förvara i kylskåp.

 
 
jordgubbar, marmelad,

Kommentera

Publiceras ej