Lagom till sensommarens höjdpunkt får vi njuta av våra dilldoftande skaldjur. Idag fyller min älskade mamma år. När jag var liten visste jag att när mammas födelsedag i början av augusti närmade sig, närmade sig också kräftskivan. Liksom vid andra mathögtider blir kombinationen av god mat, familj, vänner, sång och skratt alltid lyckad -Än mer efter ett års längtan!

Västerbottenpajen har länge haft sin ärade plats intill kräftorna i augusti. Osten är inte bara god med sin sälta till kräftorna, den får oss även att må bättre dagen efter kräftskivan. Eftersom kräftor tar lång tid att äta och inte är så energirika kan de snapsar vi brukar inta under måltiden lätt bli lite nyckfulla. Alltså ska vi med gott samvete äta mycket ost till de röda läckerheterna.

Skaldjur som kräftor och räkor har en dold sötma bakom sin salta lag. Sötma och sälta är ofta goda vänner, osten förhöjer upplevelsen av kräftköttets blyga söthet.

Med anledning av denna sötma lägger jag extra omsorg vid dryckesvalen. Ett halvtorrt vin av druvan Riesling kan vackert möta kräftans kombination av sötma och sälta.

Ibland byter jag ut den traditionella västerbottenpajen och gör små pajer av smördeg fyllda med både klassisk västerbottensost och fransk Roquefort, blåmögelost. Så festligt, så gott, så enkelt! Pajerna är godast nygräddade men går att förbereda och värma i ugn vid servering.

 
 
 

 

Smördegspajer med Roquefort och Västerbotten

4 Stycken

  • 4st muffinsformar
  • 1 ark färdig smördeg
  • 4dl riven Västerbottensost
  • ca 20g Roqufort Papillon
  • 1st ägg
  • 1dl standardmjölk
  • 1 krm svartpeppar
  • 1st ägg till pensling

Skär smördegen till fyra lika stora rektanglar. Tryck försiktigt ner dem i varsin muffinsform och låt hörnorna hänga nedför formarnas kant. Vispa ihop det första ägget med mjölken och tillsätt peppar. Blanda i den rivna osten. Fördela ostsmeten lika i smördegsformarna. Lägg en liten bit roquefortost i mitten av var form. Pensla smördegskanterna med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugn på 220°C i 15 minuter. Låt svalna något och sedan njut!

blåmögel, fårost, kräftor, kräftskiva, ostpaj, roquefort, smördeg, västerbottenostpaj,

Kommentera

Publiceras ej