Denna sommar och semester har jag hållt mig kvar i Sverige, som ni vet rest runt en hel del och hittat läckerheter och delikatesser på olika hörn och kanter i vårat sommarland.

När jag besökt andra europeiska länder är det en viktig matsak som slagit mig. Nämligen att vi i Sverige är otroligt duktiga på att anamma utländsk matkultur. Ingen annan stans har jag haft lika lätt att hitta råvaror från världens alla hörn som hemma i Sverige. Jag gläds åt vårt rika matutbud då jag kan leva i den svenska sommaren men äta som i utlandet, när jag vill!

En tapasrätt som jag länge saknat hemma i Sverige kan nu äntligen göra sig representerad på hemmabordet eftersom den nu dyker upp i fler och fler butiker. Det är de spanska små gröna paprikorna från Galicien –Pimientos de Padrón! Paprikorna njuts stekta eller friterade i olivolja och smaksatta av havssalt i hela Spanien. De flesta är milda men då och då dyker en stark pimiento upp. Det sägs att man i Spanien har som sed att den som råkar på den starka paprikan på krogen får betala notan för middagen, jag har än aldrig upplevt scenariot men det kanske kommer, om seden fortfarande är i bruk! Dessa paprikor njuter jag varma eller ljumma tillsammans med spanska ostar och charkuterier innan en sen sommarmiddag. Då och då i sällskap med en god cava!

 

 

Pimientos de Padrón

Hur mycket Pimientos ni behöver beror givetvis på hur mycket andra delikatesser ni skall njuta, om ni ska grilla efteråt eller kanske enbart vill äta tapas som middag. Oavsett är tillagningen mycket enkel. Paprikorna krymper något då de steks så skräms inte av stor grönsakspåse, de brukar gå väl åt!

  • Pimientos de Padrón
  • Olivolja
  • Havssalt i flingor

 Stek paprikorna i olivoljan på medel-hög värme. De ska ta färg och bli något bruna. Lägg dem sedan på papper för att rinna av oljan och servera sedan med rikligt av havssalt! 

 

förrätt, gott, paprika, pimientosdepadron, snack, spanien, sverige,

Kommentera

Publiceras ej