Äntligen har vi fått smaka på ordentlig sommarvärme. När solen skiner och baden svalkar står mitt kök mestadels tomt. Nu vill jag vara ute! Efter en sen och lång helgfrukost i solen nöjer jag mig ofta med en ordentlig fika på eftermiddagen. En svalkande fika med marängsviss är riktigt god, mättar för stunden och retar aptiten inför den senare middagen.

Det händer något speciellt med många av oss när den varma solen äntligen dyker upp. Efterlängtad och länge saknad fyller den oss med glädje och lust. Nostalgiska sommarlåtar sätts högt på stereon i bilar på väg mot ständer och trädgårdar. ”Sommaren är kort” med Tomas Ledin är just en sådan låt. En låt som inspirerar mig och mitt sommarliv. Som Ledin sjunger vet man aldrig hur länge solen och värmen varar, så det gäller att passa på var dag solen skiner. När jag själv och gästerna har fullt upp med att njuta av solen i våra solstolar blir en svalkande dessert den bästa lunchen. Många hade kallat det förbjudet -att ersätta mat med sötsaker… det förbjudna är extra gott, säger jag! Jag passar på att äta massor av glass och parfait, jag släcker törsten med syndigt söta drycker. Jag tar för mig, för solen skiner idag!

Marängsviss är enkel att sno ihop så länge en elvisp finns till hands. Bara äggvitorna används till marängen, gulorna kan sparas till en hemgjord majonnäs. En sats marängsviss räcker vanligtvis till ca 5 personer, beroende på sötsug!

 

 

Marängsviss med daim och mynta

 • 1 liter vaniljglass
 • 3dl vispgrädde
 • 250g Färska hallon
 • 100g Krossad daimchoklad
 • 1-2 bananer
 • Färsk mynta
 • 20st hemgjorda maränger (se recept nedan)

Vispa grädden. Krossa daimen och skiva bananerna, blanda ner detta i grädden men spar lite daim till garnering. Vänd ner glassen i grädden i bitar/skopor.  Krossa marängerna något och blanda ner. Toppa med färska hallon, lite krossad daim och myntablad som du lätt rivit sönder (då frigörs smakerna och dofterna mer). Servera genast innan svissen smälter.

 

Maränger

20st

 • 3st äggvitor
 • 3dl florsocker
 • 1krm pressad citronsaft
 • Några droppar röd hushållsfärg (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 125°C. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en rostfri bunke, rostfria bunkar är oftast renare från fett och därför lämpligast till marängvispning. (Se till att inte få med någon äggula bland vitorna för fettet i gulan hindrar skummet att hårdna). Tillsätt florsockret och den färskpressade citronsaften och fortsätt sedan vispa tills marängsmeten är så pass hård att du kan vända byttan upp och ner utan att smeten rör sig. Tillsätt om önskat lite hushållsfärg för vackert färgade maränger. Klicka eller spritsa ut 20 stycken maränger på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i en timme, stäng sedan av ugnen och låt plåten stå kvar på eftervärme i 30 minuter. Öppna inte ugnsluckan under marängernas hela tid därinne, för då sjunker de ibland ihop. Ta ut marängerna och låt svalna. De allra godaste marängerna är krispiga på utsidan och härligt sega på insidan.

fika, glassigt, marängsviss, sommarvärme,