Det stora matämnet i media den senaste tiden har varit kring de svenska bönderna och deras mjölkprodukter. Priserna pressas och svensk mjölk och svenska ostar pressas i många fall ut från marknaden.

Imorgon går eventet "Vi är beredda att betala mer för mjölk om det räddar bönderna i Sverige!!" av stapeln, jag deltar självklart - gör det du med! Följ länken; 

 

Vi är beredda att betala mer för mjölk om det räddar bönderna i Sverige!!

 

Jag passade på att åka och hälsa på en av många Arlabönder på semestern. En bonde som säljer en del av sin mjölk till Arla men därutöver lyckats skapa en mejeriserie som gått hem hos många av Stockholms berömda restauranger och butiker. Det är Väddö gårdsmejeri jag pratar om. En dryg timme utanför Stockholm jobbar bonden Hans med sin familj och sina kor och skapar smakmirakel i ostväg. 

 

Gården var full av förväntansfulla barn och vuxna när vi anlände. Kosafarin skulle strax påbörjas i hagen och den stora vagnen efter traktorn fylldes med besökare. Inte bara barnen utan även vi vuxna berikades med kunskap genom safarin om hur kons liv på gården ser ut och om hur livet som kobonde ser ut.

 

Efter safarin gick jag in i gårdsbutiken och njöt av att få handla och prova några av Stockholms skärgårds godaste delikatesser. Filmjölk, crème fraiche, ostar, smör… Allt tillverkat av mjölk från gården, på gården!

 

 

Nu blir det svensk ostbricka till kräftskivan! Av de hårda ostar jag testat från mejeriet är Fogdöosten med sin speciella smaksättning av bockhornsklöver en stor favorit. Till kräftskivan är också Grisslehamnsosten en given favorit, en elegant variant av kryddost med hela kumminfrön. Som tredje ost på min favoritbricka finns Arholmaosten som jag gärna skulle äta varje dag i veckan -med en mild fyllig smak, behaglig syra och enorm krämighet är den ett underverk på en bit varmt bröd med gårdens skärgårdssmör. Kravmärkt, utsökt och närproducerat!

 

ekologiskt, gårdsmejeri, krav, närproducerat, ost, stöttabönderna, svenskt, sverige, väddö,

1 kommentarer

Happy

31 Aug 2015 14:24

Varför skulle man vilja stödja något sådant? :(

Kommentera

Publiceras ej