Cheesecake med saffran och glöggrussin

 
 
Julen är verkligen saffranets tid här i Sverige, därför passar jag nu på att rekommendera denna saffranscheesecake. Det krämiga verket är toppat med glöggkokta russin och sedan dekorerar jag gärna med skal av apelsin. Glöm inte att druvor och apelsiner ofta är hårt besprutade, så välj ekologiskt - Speciellt nu när vi använder själva skalet på apelsinen :-) #giftärintegott
 
Jag gjorde den första gången för några år sedan och den är sedan dess en stor favorit, speciellt kring jul.
 
Till finaste Camilla och er andra som länge frågat efter receptet... ENJOY :-) <3
 
 
 

Cheesecake med Saffran & Glöggrussin 

  • 75g havrekakor (ca 8st)
  • 75g pepparkakor (ca 15st)
  • 25g smör
  • 3dl vispgrädde
  • 1tsk vaniljsocker
  • 100g philadelphiaost
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1tsk brunt rörsocker
  • 1pkt saffran ( ½ g)
  • 3st äggulor
  • 3st äggvitor 
  • 3dl russin
  • 3dl Dufvenkrooks Original Vinglögg
  • Apelsin (skal)

Smula kakorna i skål. Tillsätt rumstempererat smör och arbeta det till en smulig deg. Pressa ut kakdegen i botten av en ugnsform med löstagbar kant. Grädda kakbottnen i ugn på 200grader i 5 minuter.

Vispa grädden med vaniljsockret. Stöt saffranet med det bruna sockret med en mortel. Vispa sedan färskosten med strösockret, äggulorna och saffranet i en andra skål. Vispa slutligen äggvitorna till ett hårt skum i en tredje skål.

Blanda grädden i ostmassan och vänd sist försiktigt i de vispade äggvitorna. När smeten är jämn häll den över den svalnade kakbottnen och ställ i frys minst 2 timmar för att stelna.

Koka upp glöggen med russinen och låt sedan puttra på svag värme i 30 minuter. Sila av glöggen och låt russinen svalna. Servera tillsammans med kakan. Garnera gärna med apelsinskal.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: