I helgen firade jag in julen med ett glöggmingel. Vänner samlades och vi njöt kring tända ljus av gott sällskap och ljudande julmusik med varma koppar glögg i händerna. Som tilltugg till glöggen fanns givetvis den klassiska blåmögelosten och pepparkakorna.

Blåmögelostarna är många att välja bland i butiken. Stiltonosten av komjölk från England är en klassiker just till jul och visst är den en läcker kontrast till söta pepparkakor med sin stora smak och fina sälta.

Om man önskar en något mildare blåmögelost rekommenderar jag den danska ”Blå Kornblomst” med sin nästan smörigt lena smak av blåmögel, också denna av komjölk – Ekologisk dessutom :-)

Alla goda ting sägs vara tre, min tredje favorit av blåmögelostar är Gorgonzola Dolce (ja, denna också av komjölk). En krämig gorgonzola med snäll men ack så fyllig smak -Favoritproducent är Arrigoni vars Gorgonzola Dolce vunnit guldmedalj på World Cheese Awards (OST-VM) flera år i rad och jag förstår varför, den är supermumsig!

 

Något annat jag älskar till julen och nyårets kalas är en röra av ost. Inte blåmögelost utan norditaliensk lagrad ost. Parmigiano Reggiano och Grana Padano synes vara konstanta rivaler... i Sverige är det till synes Parmigiano som regerar i ostdiskarna. Det går ändå att hitta riktigt bra Grana Padano (som ett annat geografiskt ursprung än Parmesanen). I välsorterade delidiskar hittar man långlagrad Padano på 20 månader eller mer. Av denna gör jag en himmelsk röra att toppa snittar eller bre på vörtbrödet. Hittar ni inte denna schyssta Grana Padano så använd Parmesan med liknande lagringstid.

Denna röra går fint att ställa fram i en skål på julbordet så att gästerna själva kan bre den över vörtbröd och knäcke. Den är också trevlig att göra snittar utav, då använder jag gärna brödet kavring, och toppar med skurna fikon – festligt och gott!

 

 

Himmelsk röra av Grana Padano eller Parmesan
  • 100g Philadelphiaost original
  • 1dl finriven Grana Padano /Parmesan (gärna minst 20 månader lagrad)
  • 1tsk vispgrädde
  • Salt
  • Vitpeppar

Blanda Philadelphiaost, grana padano/parmesan och vispgrädde i en skål och rör ihop till en jämn kräm/röra. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

 

advent, blåmögel, buffé, granapadano, julost, ost, parmesan, snittar,

Kommentera

Publiceras ej