Heta såsen till svala kvällar!

Sommaren bjuder ännu inte på värme men grillarna går vädret till trots varma! God och värmande är den sås som hos oss kallas starka såsen. Lika god till mörkt och ljust kött, fisk, skaldjur och grönsaker.
 

Under min uppväxt har jag introducerats till många härliga recept och smaker. Jag tror att varje familj har sina legendarer i receptsamlingarna som aldrig tröttas ut. År efter år serveras rätten med glädje och förtjusning. Genom bjudningar sprids smakglädjen, receptet tar sig vidare med en historia och som en del av vänskapsband och traditioner.

 

Hos oss kallas en av dessa legendarer för ”Starka såsen”. Eller ”Annas sås” om man frågar någon som blivit bjuden på den i mitt barndomskök. Det var när min mamma lagade ett recept på kreolsk räkgryta någon gång på 80-talet som såsen gjorde sin entré. Grytan sägs ha varit god men det sällskapet föll för var självaste såsen. Mor min började därefter laga enbart såsen från receptet och serverar den som sagt än idag, som en klassiker till nästintill all form av grillat. Med rik smak, lite hetta och stor krämighet charmar såsen en bred publik. Likt orginalrätten är den god att servera till skaldjur, men allra helst njuter jag den till grillat fläsk-, kyckling- eller nötkött. Det är inte var dag som dessa familjeskatter lämnar sitt kök, så passa på att testa denna pärla!

 

 
 

Starka såsen

  • 2dl crème fraiche
  • 1tsk curry
  • 1krm cayennepeppar
  • 1msk kinesisk soya
  • 2msk tomatpuré
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning.  Såsen kan med fördel förberedas dagen innan, då får smakerna tid att dra och bindas samman. Serveras varm.

 

Hett med ånga!


Första gången jag kom i kontakt med ång-ugnen var när jag började jobba på den fantastiska matbutiken Cajsa Warg i Stockholm. Som nykläckt matkreatör med stor kärlek till mat och dess tillagning fashinerades jag av det mesta som fanns och hände i butiken.
 
Då och då hade vi Cajsakvällar efter stängning. Då samlades personalen och gick loss med inspiration och kreativitet, slog vora huvuden och idéer samman och lagade spännande rätter som vi sedan njöt ihop. 
 
Jag jobbade på Cajsas orginalbutik på Södermalm. Min första matlagningskväll blev i den då alldeles sprillans nya butiken på St Eriksplan... vilken butik! Uppkommen på övervåningen möts man av ett hav av kök och en vägg av ugnar. Inte vilka ugnar som hellst, dessa hade funktioner jag alldrig använt eller ens stött på tidigare... till exempel tillagning med ånga!
 
Sedan den upplevelsen har jag drömt om att ha en egen ugn med denna funktion i mitt kök. Ett lägenhetsköp i höstas med tillhörande renovering av såväl kök som allt annat fick min dröm att gå i upplevelse. 
 
När man tillagar med ånga ugn bevaras saftigheten i råvarorna på ett sätt som få andra metoder klarar av. Framförallt älskar jag att laga skaldjur, fisk och kyckling med denna metod. Även grönsaker blir fantastiska i ångan och behåller sin färg (plus vitaminer) oklanderligt!
 
Häromdagen fick jag se denna video på en av mina favoriter från Sveriges Mästerkock, Sandra Patetsos, som också funnit kärlek till ångfunktionen i Electroluxugnen. Här berättar hon mer;
 
Detta inlägg är sponsrat.
 

Smarriga Smörgåsbakelser!

I helgen var jag på landet och myste samt kalasade med vänner och familj. Som alltid gick många diskussioner kring mat och dryck... denna gång framförallt; Vad skall ätas och lagas till midsommar?! Utbyte av tips och idéer är bland det bästa jag vet. Jag fick tips om goda båler och drinkar med nya inslag och jag fick dela med mig av mina receptfavoriter.
 
Min söta svägerska berättade om hur hon minns mina smörgåsbakelser som vi gjorde tillsammans för ett par år sedan. De skulle passa på hennes midsommarbord. 
 
Jag använder crème fraiche och philadelphiaost i krämerna istället för majonnäs, det tycker jag är gott! Till midsommar eller andra trevliga matsammanhang nu i sommar, här är receptet!
 
Smörgåsbakelser
4 stycken
 
 
 
 

Fyllning

  • 200g Väddöskinka eller annan god rökt skinka
  • 2dl Crème fraice
  • 200g Philadelphiaost
  • 1-2msk dijonsenap
  • 2msk riven pepparrot
  • Salt & peppar

Ostkräm

  • 100g Philadelphiaost
  • 1dl crème fraiche
  • 2dl riven lagrad ost, t.ex. Präst/Västerbotten.
  • 12 skivor vitt bröd
  • Små tomater
  • Babybladspenat
  • Bladpersilja
  • Väddöskinka eller annan god rökt skinka

 Börja med fyllningen. Blanda crème fraiche och färskost. Smaksätt med pepparrot och fransk senap. Hacka skinkan och rör ned i krämen. Smaka av med peppar och eventuellt salt.

Gör sedan ostkrämen på liknande vis. Blanda crème fraiche och färskost. Blanda ned den rivna osten och smaka av.

Skär ut 12 rundlar av brödet med ett glas eller rund pepparkaksform. Varje bakelse behöver 3 runda skivor bröd.

Bred skinkfyllningen på de 2 understa skivorna och klä sedan hela bakelsen med ostkrämen. Tryck fast spenatbladen längs väggarna och toppa med skivor av skinka, tomater och persilja.