Sommaren bjuder ännu inte på värme men grillarna går vädret till trots varma! God och värmande är den sås som hos oss kallas starka såsen. Lika god till mörkt och ljust kött, fisk, skaldjur och grönsaker.
 

Under min uppväxt har jag introducerats till många härliga recept och smaker. Jag tror att varje familj har sina legendarer i receptsamlingarna som aldrig tröttas ut. År efter år serveras rätten med glädje och förtjusning. Genom bjudningar sprids smakglädjen, receptet tar sig vidare med en historia och som en del av vänskapsband och traditioner.

 

Hos oss kallas en av dessa legendarer för ”Starka såsen”. Eller ”Annas sås” om man frågar någon som blivit bjuden på den i mitt barndomskök. Det var när min mamma lagade ett recept på kreolsk räkgryta någon gång på 80-talet som såsen gjorde sin entré. Grytan sägs ha varit god men det sällskapet föll för var självaste såsen. Mor min började därefter laga enbart såsen från receptet och serverar den som sagt än idag, som en klassiker till nästintill all form av grillat. Med rik smak, lite hetta och stor krämighet charmar såsen en bred publik. Likt orginalrätten är den god att servera till skaldjur, men allra helst njuter jag den till grillat fläsk-, kyckling- eller nötkött. Det är inte var dag som dessa familjeskatter lämnar sitt kök, så passa på att testa denna pärla!

 

 
 

Starka såsen

  • 2dl crème fraiche
  • 1tsk curry
  • 1krm cayennepeppar
  • 1msk kinesisk soya
  • 2msk tomatpuré
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning.  Såsen kan med fördel förberedas dagen innan, då får smakerna tid att dra och bindas samman. Serveras varm.

 

familj, favorit, starkasåsen, sås, tillbehör,

Kommentera

Publiceras ej