Midsommarplaner och Västerbottenpaj!

Två veckor kvar till midsommar, visst är det ofattbart! Tiden går snabbt och sommaren (i Stockholm) verkar inte riktigt hinna med. Vi hoppas och håller alla tummar samt tår för att värmen och solen hittar fram till midsommarafton!
 
Oavsett väder blir nog årets midsommar fantastisk! Går nu hemma och smider matplaner... Då vi ska gästa på annat håll blir det kanske att frakta med lite mumsig mat.. Västerbottenpajerna är ju nästan obligatoriska till snapsen, och lätta att packa med på resan!
 
I år gör jag pajen i små formar (som jag annars mest använder till créme brulèe). 
 
 
 

Minipajer av Västerbotten

8st

  • 3dl vetemjöl
  • 100g kylskåpskallt smör
  • 1st äggula
  • 2msk kallt vatten
  • 6dl riven västerbottenost
  • 2st ägg
  • 2dl mjölk
  • 1krm mortlad/malen vitpeppar

Lägg mjölet i en stor skål/bunke. Skär smöret i mindre bitar och fördela sedan in det i mjölet med fingertopparna tills det blandats jämnt ut. Tillsätt äggulan och vattnet, arbeta snabbt ihop till en deg (överarbeta inte degen). Tryck ut degen i formarna och nagga några gånger med en gaffel i formarnas botten. Ställ formarna med degen i kyl och låt vila i 15 minuter. Förgrädda sedan formarna med pajskalen mitt i ugnen på 225°C i 8-10 minuter.

Ta ut formarna ur ugnen och sänk ugnstemperaturen till 175°C. Medan pajskalen svalnar; Vispa ihop äggen med mjölken och blanda i pepparn. Fördela osten till formarna och häll sedan över äggstanningen.

Grädda pajerna i mitten av ugnen ca 20 minuter, då de ska ha fått fin gyllene färg.

Goda att servera till midsommarens mat, vill man dekorera dem med crème fraiche och rom är det både tjusigt och väldigt gott!

 



Kommentarer
Postat av: Carina

Åh! vad gott det lät!. Såg så fina ut!.:)

Svar: Tack Carina! Kul att servera i portionsformar, går att äta med liten sked!
Fanny Wennerkvist

2015-06-08 @ 16:51:06
URL: http://Bluemoon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: