Gör om gör rätt!

Häromveckan flyttade ju mina små tomatplantor ut till krukor.. Bevisligen var jag en halvdan flytthjälp, fick därefter höra att tomater gärna planteras rätt djupt i krukan/jorden, så att stjälkarna kan växa sig kraftigare under jord och tomatplantan därgenom bli med stadig... man lär sig nytt varje dag!
 
Som man bör gör jag "om och rätt" - idag har jag grävt upp och grävt ner igen, nu djupare. Hoppas de kommer trivas finimang nu och växa sig stora och starka!
 
    
 FÖRE                          EFTER

Ny frukostvana som förgyller livet!

De flesta av oss tycker om att ibland bli bortskämda av omtanke och romantik. ”Frukost på sängen” må vara klyschigt med inte alls att kasta bort. Nu är jag en sådan som avskyr smulor i sängen så jag njuter min ”frukost på sängen” vid bordet i stället, men känslan är densamme!

 

Allt började med att min sambo överraskade mig med amerikanska pannkakor på alla hjärtans dag. För mig som matälskare är det en av världens bästa överraskningar. Att kunna dra mig i soffan till morgontv och känna doften av pannkaka och bacon sprida sig frestande genom lägenheten. 

Nu längtar jag ännu mer än någonsin till helgerna. Ibland lagar vi frukost tillsammans hemma hos oss men ofta upprepas nu den omtänksamma gesten från "Alla hjärtans dag"  -då njuter jag till det fullaste av att sitta vid köksbordet till skön morgonmusik, ett matmagasin och utsikten av min älskade sambo som dansande vid spisen steker gyllene pannkakor och förgyller mitt liv!

 

 

Nu är vi inne i en vecka av långhelg, pass på och njut extra av gott från morgon till kväll med de ni tycker om och älskar!

 

Amerikanska pannkakor

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • ½ krm ekologiskt vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • smör till stekning

Smält smöret och låt det svalna. Medan smöret svalnar sikta mjölet ner i en stor bunke. Blanda därefter i bakpulvret, sockret, saltet och vaniljpulvret. Blanda ner mjölken i mjölblandningen därefter också det svalnade smöret och slutligen ägget. Rör ihop till en jämn smet. Låt gärna smeten vila i några minuter. Hetta upp en plättlagg eller stekpanna och stek pankisarna gyllenbruna på medelhög värme i smör. Servera sedan med exempelvis lönnsirap, bär, nutella eller annat ni tycker om.

 

Skala, koka, soppa på Jordärtskocka!

Vädret busar och går mellan vår och vinter från dag till dag... Jag tar fram värmeljusen och gör soppkok till kyliga kvällar... En av mina soppfavoriter är jordärtskockssoppan! Jobbiga att skala..jag vet men mödan värt!
 
Jordärtskockan som man kan misstro för att vara släkt med kronärtskockan är istället besläktad med solrosen. Man tror att den började odlas i Sverige omkring 1600-talet, alltså nästan 200 år innan potatisens stora revolution. 
 
Jag blandar smaken av jordärtskocka med en annan klassisk svensk smak, äpplet! Fortfarande går det att hitta goda svenska äpplen med fin syra i matbutikerna, pass på och använd och ät! Som kontrast till soppans lilla sötma har jag parmachips med läcker sälta! (Går givetvs att uteslutas om vegetariskt önskas)
 
Soppan serverar jag som förrätt till svensk must av äpple som ger en spegling till äpplet i min maträtt. Gott och uppfriskande läckert för alla i familjen. 
 
 
 
 

Jordärtskocksoppa med äpple och smak av tryffel

ca 6 portioner

  • 1,3kg jordärtskockor
  • 1st stor gul lök
  • 1st svenskt äpple, gärna syrlig sort!
  • 500g potatis (2-3st)
  • Smör
  • 1 ½ dl vitt vin/matlagningsvin
  • 8dl vatten
  • 2st tärningar grönsaks/hönsbuljong
  • Salt, nymalen vitpeppar
  • Färsk timjan
  • Svart/vit tryffelolja

Hacka och svetta löken på medelvärme tills den mjuknat men inte fått färg i smör på botten av en stor kastrull. Skala jordärtskockorna, potatisen och äpplet och skär till små bitar. Lägg ner bland löken och fortsätt fräs allt tillsammans i ytterligare ett par minuter. Häll över vinet och låt koka upp. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka upp igen och låt sedan koka lugnt under lock i 20 minuter tills rotfrukterna mjuknat. Dra av kastrullen från värmen och mixa soppan slät. Tillsätt sedan grädden och låt koka upp igen. Krydda med ett par kvistar färsk timjan, salt och peppar och låt soppan sedan puttra ca 5 minuter. Häll upp i skål/ djup tallrik och dekorera med parmachips, färsk timjan och avsluta med några droppar tryffelolja.

Parmachips

Lägg ut skivor av parmaskinka på ett bakplåtspapper ovanpå ett ugnsgaller. Torka dem mitt i ugnen på 150°C i ca 30 minuter. Håll ett noga öga mot slutet. Beroende på hur tunna skivorna är kan tiden variera och om de bränns, bränns de snabbt. När skivorna svalnat blir de krispiga och lätta att bryta till mindre bitar. Dessa kan med fördel förberedas dagen innan eller tidigare på dagen.