Skala, koka, soppa på Jordärtskocka!

Vädret busar och går mellan vår och vinter från dag till dag... Jag tar fram värmeljusen och gör soppkok till kyliga kvällar... En av mina soppfavoriter är jordärtskockssoppan! Jobbiga att skala..jag vet men mödan värt!
 
Jordärtskockan som man kan misstro för att vara släkt med kronärtskockan är istället besläktad med solrosen. Man tror att den började odlas i Sverige omkring 1600-talet, alltså nästan 200 år innan potatisens stora revolution. 
 
Jag blandar smaken av jordärtskocka med en annan klassisk svensk smak, äpplet! Fortfarande går det att hitta goda svenska äpplen med fin syra i matbutikerna, pass på och använd och ät! Som kontrast till soppans lilla sötma har jag parmachips med läcker sälta! (Går givetvs att uteslutas om vegetariskt önskas)
 
Soppan serverar jag som förrätt till svensk must av äpple som ger en spegling till äpplet i min maträtt. Gott och uppfriskande läckert för alla i familjen. 
 
 
 
 

Jordärtskocksoppa med äpple och smak av tryffel

ca 6 portioner

  • 1,3kg jordärtskockor
  • 1st stor gul lök
  • 1st svenskt äpple, gärna syrlig sort!
  • 500g potatis (2-3st)
  • Smör
  • 1 ½ dl vitt vin/matlagningsvin
  • 8dl vatten
  • 2st tärningar grönsaks/hönsbuljong
  • Salt, nymalen vitpeppar
  • Färsk timjan
  • Svart/vit tryffelolja

Hacka och svetta löken på medelvärme tills den mjuknat men inte fått färg i smör på botten av en stor kastrull. Skala jordärtskockorna, potatisen och äpplet och skär till små bitar. Lägg ner bland löken och fortsätt fräs allt tillsammans i ytterligare ett par minuter. Häll över vinet och låt koka upp. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka upp igen och låt sedan koka lugnt under lock i 20 minuter tills rotfrukterna mjuknat. Dra av kastrullen från värmen och mixa soppan slät. Tillsätt sedan grädden och låt koka upp igen. Krydda med ett par kvistar färsk timjan, salt och peppar och låt soppan sedan puttra ca 5 minuter. Häll upp i skål/ djup tallrik och dekorera med parmachips, färsk timjan och avsluta med några droppar tryffelolja.

Parmachips

Lägg ut skivor av parmaskinka på ett bakplåtspapper ovanpå ett ugnsgaller. Torka dem mitt i ugnen på 150°C i ca 30 minuter. Håll ett noga öga mot slutet. Beroende på hur tunna skivorna är kan tiden variera och om de bränns, bränns de snabbt. När skivorna svalnat blir de krispiga och lätta att bryta till mindre bitar. Dessa kan med fördel förberedas dagen innan eller tidigare på dagen. 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: