Samtidigt som syrenerna blommar och solglasögonen åker på börjar den årliga yran kring rosé. Redan börjar man se rosé-glasen hitta ut på soliga serveringar omkring oss och sommarkänslan gror!

Häromveckan höll jag en provning för ett glatt gäng amerikaner. Temat var inte rosé men ändå gick vindiskussionerna snart åt det rosa hållet. Många höll med varandra om att de ingenstans upplevt en sådan ritualliknande roséglädje som i Sverige. Kanske det är så? Precis som grillat blivit obligatorisk sommarmat för många har vi hittat en obligatorisk sommardryck? Inte mig emot, även om jag gärna varierar färg på vinet under kvällens gång.

Vid valet av rosé tänker jag först kring tillfället jag ska dricka den. Med mat eller enbart med solen som tillbehör? Många har säkert sett de stora färgskillnaderna hos roséflaskorna på systembolaget. Färgen skvallrar ofta om stilen på rosén. Där finns de djupa nästan mörkt rosa vinerna och ljusa mer lax-likt rosa viner. De ljusare förknippas ofta med de traditionella sydfranska vinerna. Dessa har i regel mindre av ”bärsötma” än de mörkare vinerna, tydligare friskhet i syra och gärna en örtighet därtill. De mer djupt rosa vinerna kan ofta bjuda på en större frukt men också ofta större restsötma som bäddar in syran i vinet, många gånger lite för mycket men vissa gånger angenämnt balanserat. Kanske viktigast att tänka på i valet av rosé är dock ändå restsötman där det finns extrema skillnader. Testa och jämför viner med 2 gram respektive 30 gram restsocker/liter så förstår ni varför.

Till friska getostar eller lättare sommarrätter blir mitt val i nästintill samtliga fall den ljusare, blekt rosa rosén. Tänk på att syra upp era rätter för att matcha vinets syra, slå gärna på en skvätt färskpressad citron över fisk eller sallad…

Den mörkare nyansen av rosé kan i bra balans vara en perfekt match till mingelmat i ”tapas-stil” eller grillad fisk. Annars som många gånger testat; med sin generösa och bäriga fyllnad som vuxensaft ute på gräsmattor, i hammockar eller på solkyssta klippor.

Dags nu att bjuda hem vännerna på en roséprovning för att hitta deras och era favoriter. Testa av olika stilar och ursprung. Gästernas smak skiljer sig ofta lika mycket som vinernas. Nu är det tid för rosé!

 

 
rosé, vintips, vår,

Kommentera

Publiceras ej