Igår var minsann julkänslan på topp när första advent firades. Jag följde med på en skolas julmarknad i stan där två vedeldar välkomnade oss in ett julmyller av vuxna och barn. Med en varm glögg i handen strosade jag kring de olika stånden. Visst känns det lite dumt att köpa hembakat när jag hellst bakar själv, men när försäljningen gynnar skolklasserna går det ju inte att tacka nej - hem kom jag med en kasse fylld! På marknaden fanns även mistlar, jag har aldrig haft en jul-mistel förut och jag hann nu köpa en av de sista - Blir kanske en extra romantisk jul i år :-)
 
Denna vecka räknar jag ner till söndag, då ska jag och min mamma ha vårt årliga stora julkakebak! En av mina favoritjulgodisar att göra som barn var Mozartkulor. Smaskiga kulor av marsipan fyllda med nougat och doppade i choklad... Mums!
 
 

Mozartkulor

  • 400g marsipan
  • 250g nougat
  • 100g mörk choklad (ca 60-70%)

 Dela 100g choklad i bitar och lägg i en skål. Smält chokladen långsamt över vattenbad (sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten).

Under tiden chokladen smälter; Dela marsipanen i 20-30 bitar beroende på hur stora ni vill ha kulorna. Dela nougaten i lika många bitar, stora som små tärningar. Platta ut varje marsipanbit till en tunn plätt och lägg nougatbiten på mitten. Vik ihop plättkanterna över nougatbitarna så att inga glipor finns kvar. Rulla dem till mer eller mindre jämna kulor. Doppa ned kulorna, en i taget, i den smälta chokladen med en gaffel eller sked. Lägg över på ett fat med bakplåtspapper och ställ svalt för att stelna.

advent, choklad, julbak, julgodis, marsipan, mozartkulor, nougat,
 
   
 

Många julälskare är vi som längtat efter denna första adventsvecka då det äntligen är dags att julpynta hemmet, sätta på julmusiken och värma glöggen.
 

Jag fick en inbjudan att smygstarta i förra veckan med ett enastående julbak tillsammans med vänner och kollegor. Julmusiken stod på och den varma glöggen njöts under hela eftermiddagen då vi kavlade pepparkakor och formade saffransgula bullar och kransar.

 

Julbak, oavsett om det är tillsammans med kollegor, familj och- eller vänner ger mig alltid en speciell, varm känsla. Julbaken öppnar för samtal om barndomsminnen, smakkombinationer och olika familjers traditioner. Alltid får jag med mig inspiration och nya idéer till framtida bak.

 

Fler än jag älskar glögg och sortimentet är generöst av både klassiska och smaksatta juledrycker i dagligvaruhandeln och på systembolaget. Jag köpte mig häromdagen en ny termos, en röd – såklart, att fylla med varm glögg och ta med ut i vinterfrostiga naturen tillsammans med nybakta lussebullar och ordentliga sittunderlag… Det är vad jag kallar vintermys!

 

Glöggen vi njöt av förra veckan var LuciaChoklad, -en starkvins glögg som förutom de klassiska glöggkryddorna kryddats med malda, rostade kakaobönor. Gillar man choklad och vill variera med en smaksatt glögg till de klassiska rödvinsglöggarna kan jag varmt rekommendera denna. Lucia Choklad Starkvinsglögg (Nr 76504, 71kr) finns på flera systembolagsbutiker, annars i beställningssortimentet.

 

Många väljer hellre lättglögg till julbaken och adventsdagarna av olika anledningar. I år finns en nästintill alkoholfri nyhet från Blossa som nyhet på systembolaget – Blossa alkoholfri glögg (Nr 1968, 33kr). Ett annat, visserligen kallare men oh så gott alkoholfritt alternativ till adventsfiranden är Nygårdas julmust som lagrats på Calvadosfat (Nr 1948, 29.90kr)

 

 

 

 
advent, glögg, jul, julbak, lussebullar, pepparkakor, smygstart,

I helgen som var gick årets stora matmässa Mitt Kök av stapeln här i Stockholm. En stor mässa för både livsnjutande gourmander och nyfikna nybörjare inom mat och dryck.

Ett trevligt välkomnande direkt innanför portarna till mässan är en monter med champagne och ostron (visserligen andra skaldjur också… men ostronen väcker uppmärksamhet!)

Ostron och champagne känns och är för många den ultimata starten på en smakrik kväll och lyxkänslan är på topp.

Sätten att servera ostronen är många, som kanske mest klassiskt pressas några droppar färsk citron över ostronet eller så toppas det med en elegant vinegrett av rödlök eller schalottenlök.

Ofta finns olika varianter av ostron att välja på hos handlarna. Vilka som är bäst är svårt att säga då det ofta bestäms av ens individuella smak. Spéciales de claires är ett samlingsnamn för ostron som haft mycket yta under odlingen (här har man ca 5-10 ostron/kvm jämfört med andra sorter som kan leva ca 30-40st/kvm), dessa brukar jag ofta fråga efter. Annars har handlarna ofta egna förslag och rekommendationer att lyssna till.

Nu är den svenska ostronsäsongen också igång. Ostronen är som bäst under vintern och de svenska ostronen anses vara bland de allra bästa och exklusiva!

Att välja mousserande vin är aldrig helt lätt, det finns ju så otroligt mycket att välja på. Både franska distrikt utanför Champagne och helt andra länder gör fantastiska bubblor som passar till mycket. Just till ostron rekommenderar jag ändå en klassisk champagne, gärna en så kallad ”Blanc de Blancs” som görs enbart av druva Chardonnay. Dessa viner är friskt fruktiga med krispig syra och härlig mineralitet som gifter sig otroligt fint till ostron med en skvätt citron.

En mycket omtyckt och prisvärd Blanc de Blancs på systembolaget är Palmer Blanc de Blancs 2011 (Nr 7553) 329kr.

Ett alkoholfritt bubbel som blivit väldigt populärt är Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic (Nr 1979) 89kr. Frisk och fruktig med inslag av honung, gröna äpplen och citrus. 

 

 

 

blancdeblancs, champagne, matupplevelser, mittkök, mässa, ostron,