I helgen som var gick årets stora matmässa Mitt Kök av stapeln här i Stockholm. En stor mässa för både livsnjutande gourmander och nyfikna nybörjare inom mat och dryck.

Ett trevligt välkomnande direkt innanför portarna till mässan är en monter med champagne och ostron (visserligen andra skaldjur också… men ostronen väcker uppmärksamhet!)

Ostron och champagne känns och är för många den ultimata starten på en smakrik kväll och lyxkänslan är på topp.

Sätten att servera ostronen är många, som kanske mest klassiskt pressas några droppar färsk citron över ostronet eller så toppas det med en elegant vinegrett av rödlök eller schalottenlök.

Ofta finns olika varianter av ostron att välja på hos handlarna. Vilka som är bäst är svårt att säga då det ofta bestäms av ens individuella smak. Spéciales de claires är ett samlingsnamn för ostron som haft mycket yta under odlingen (här har man ca 5-10 ostron/kvm jämfört med andra sorter som kan leva ca 30-40st/kvm), dessa brukar jag ofta fråga efter. Annars har handlarna ofta egna förslag och rekommendationer att lyssna till.

Nu är den svenska ostronsäsongen också igång. Ostronen är som bäst under vintern och de svenska ostronen anses vara bland de allra bästa och exklusiva!

Att välja mousserande vin är aldrig helt lätt, det finns ju så otroligt mycket att välja på. Både franska distrikt utanför Champagne och helt andra länder gör fantastiska bubblor som passar till mycket. Just till ostron rekommenderar jag ändå en klassisk champagne, gärna en så kallad ”Blanc de Blancs” som görs enbart av druva Chardonnay. Dessa viner är friskt fruktiga med krispig syra och härlig mineralitet som gifter sig otroligt fint till ostron med en skvätt citron.

En mycket omtyckt och prisvärd Blanc de Blancs på systembolaget är Palmer Blanc de Blancs 2011 (Nr 7553) 329kr.

Ett alkoholfritt bubbel som blivit väldigt populärt är Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic (Nr 1979) 89kr. Frisk och fruktig med inslag av honung, gröna äpplen och citrus. 

 

 

 

blancdeblancs, champagne, matupplevelser, mittkök, mässa, ostron,

Kommentera

Publiceras ej