Förkylningstiderna har kommit.. ja.. genom min paus och frånvaro här den senaste veckan kan ni gissa att jag också råkade på den nästan oundvikliga snuvan..
 
Höst och vintertid värmer sopporna gott. Just när man känner sig lite ynklig tycker jag det är extra härligt att krypa upp i soffan under en filt med en stor skål varm soppa i handen. 
 
Här kommer ett sopprecept jag älskar både friska och snuviga dagar. De snuviga dagarna drar jag i "lite extra" (minst dubbla dosen) av cayennepepparen.
 
Nyttigt och gott!
 
 

Franska Linssoppan (även kallad Fransk Bondsoppa)

pssst..om ni önskar att äta vegetariskt - ta bort sidfläsk/bacon från receptet

 • 2 gula lökar (ca 400g)
 • 3st morötter (ca 400g)
 • Smör
 • Olivolja
 • 150g rökt sidfläsk/bacon
 • 3 ½ dl torrt vitt vin
 • 1 liter vatten
 • 3msk koncentrerad grönsaksfond
 • 1krm vitpeppar
 • ½ tsk cayennepeppar
 • 1msk torkad basilika
 • 2 ½ dl röda linser
 • 3dl vispgrädde
 • ½ dl hackad färsk persilja
 • Salt

Svetta finhackad lök med smör och olja i en kastrull tills den mjuknat lite. Den ska inte få färg. Tillsätt fläsket och morötterna (skivat i små bitar båda två) och fräs vidare någon minut. Häll på vinet och låt koka upp. Tillsätt vatten, fond och de torra kryddorna. Låt koka lugnt i 20 minuter. Skölj av linserna och tillsätt dem tillsammans med grädden och persiljan. Koka vidare i 15 minuter. Smaka av med salt och dekorera med färsk persilja.

 

 
förkylning, kur, linssoppa, matlagning, recept, soppa, varmtochgott,

Hösten har anlänt!. Lyckligtvis kan jag erkänna att jag faktiskt längtat lite efter den. Nu njuter jag av att med gott samvete kunna sitta inne hela kvällen lång med tända ljus och god mat.

Nu planeras besök på Foundueboden och Raclette-kvällar. Det känns nästan lite syndigt att förtära en måltid av smält ost men det är barnsligt gott och ostälskaren i mig jublar alltid ”Hurra!” när jag doppar den första brödskivan och för den mot min mun.

Ostfondue och Raclette gör du lätt hemma men jag äter ofta och gärna en enkel variant med den fantastiska säsongsosten Vacherin Mont d’Or. 

Vacherin Mont d’Or är en kittad ost av opastöriserad komjölk som tillverkas i Jurabergen i Frankrike och Schweiz mellan september och april. Att osten inte alltid finns att få tag på gör den kanske ännu mer attraktiv. I slutet av september när osten har sin premiär i Europas delikatessbutiker kan kön ringla lång av osthungriga gourmander.

Det fiffiga med denna ost är att du kan värma den i ugnen och sedan doppa bröd i den. Vanligaste formen är en ost på 500gr som kommer i en trälåda. Inuti hålls osten ytterligare ihop av en granbarkskant som också ger en väldigt god smak.

En ost om 500gr brukar räcka till 4 personer och jag serverar gärna ett flertal goda charkuterier på sidan av, och givetvis ett riktigt gott bröd! En av mina stora favoriter är Cecina de Leon från nordvästra Spanien. Det är ett lufttorkat nötkött som också rökts och därav får en nästan sötaktig smak som fint möter sältan i den smälta osten. Prosciutto de Parma eller annan klassisk lufttorkad skinka och Saucisson Sec (fransk lufttorkad korv) är andra måsten intill min Vacherin Mont d’Or, för att inte tala om de små inlagda gurkorna -Cornichons!

 

 

Gör såhär! Du hittar osten i välsorterade delikatess- och ostbutiker. 

Tag bort plasten och klä sedan trälådans botten och sida med aluminiumfolie (inte för ostens skull utan för ugnens, ifall att trälådan skulle läcka när osten smälter...) Nagga med en gaffel i ostens skorpa och häll över ett par matskedar torrt vitt vin. Värm sedan i ugnen på 225 graders värme i 25 minuter. Därefter är det bara att ställa fram läckerheten på bordet och börja doppa. 

 

Jag serverar till den smälta osten ett fruktigt vin av Chardonnay med aning av fat, eller (som en redig kontrast;) ett fylligt vitt vin med aning av sötma från Alsace. 

 

Stockholm, fondue, fondueboden, gott, höst, matlagning, matupplevelser, ost, vacherin,