Fransk Bondsoppa

Förkylningstiderna har kommit.. ja.. genom min paus och frånvaro här den senaste veckan kan ni gissa att jag också råkade på den nästan oundvikliga snuvan..
 
Höst och vintertid värmer sopporna gott. Just när man känner sig lite ynklig tycker jag det är extra härligt att krypa upp i soffan under en filt med en stor skål varm soppa i handen. 
 
Här kommer ett sopprecept jag älskar både friska och snuviga dagar. De snuviga dagarna drar jag i "lite extra" (minst dubbla dosen) av cayennepepparen.
 
Nyttigt och gott!
 
 

Franska Linssoppan (även kallad Fransk Bondsoppa)

pssst..om ni önskar att äta vegetariskt - ta bort sidfläsk/bacon från receptet

  • 2 gula lökar (ca 400g)
  • 3st morötter (ca 400g)
  • Smör
  • Olivolja
  • 150g rökt sidfläsk/bacon
  • 3 ½ dl torrt vitt vin
  • 1 liter vatten
  • 3msk koncentrerad grönsaksfond
  • 1krm vitpeppar
  • ½ tsk cayennepeppar
  • 1msk torkad basilika
  • 2 ½ dl röda linser
  • 3dl vispgrädde
  • ½ dl hackad färsk persilja
  • Salt

Svetta finhackad lök med smör och olja i en kastrull tills den mjuknat lite. Den ska inte få färg. Tillsätt fläsket och morötterna (skivat i små bitar båda två) och fräs vidare någon minut. Häll på vinet och låt koka upp. Tillsätt vatten, fond och de torra kryddorna. Låt koka lugnt i 20 minuter. Skölj av linserna och tillsätt dem tillsammans med grädden och persiljan. Koka vidare i 15 minuter. Smaka av med salt och dekorera med färsk persilja.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: