Mos av ÄPPLE!

Förra veckan var jag inne på temat "svenska äpplen". Då var det pajbak i mitt kök, nu är det dags att göra äppelmos! Här följer ett recept på gott mos som är ruskigt gott på morgongröten!
 
Moset håller ca 2 veckor i kylskåp. Glasburkar finns att köpa på många matvarubutiker och detaljbutiker såsom Lagerhaus, Granit eller Åhlens med flera. Etiketter att klistra på säljs i desamme butiker. Fiffigt och fint tycker jag det är att ta med en burk gott mos som present vid en middag, istället för blomma . 
 

Äppelmos

  • 1kg svenska äpplen (höst/vinteräpplen)
  • 1dl strösocker
  • 2,5dl vatten
  • 1krm ekologiskt vaniljpulver
  • saften från en halv citron

Skala äpplena och ta bort kärnhusen. Skär fruktköttet i mindre bitar. Blanda sedan samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt puttra i ca tio minuter tills äppelbitarna mjuknat. Vispa sedan moset slätt med en elvisp. Häll upp i rena glasburkar. (skölj gärna rikligt med riktigt hett vatten, typ nästan kokande, i burkarna innan moset hälls i.)

 

 

 

Säsong för äppelpaj!

Löven på träden börjar sakta byta till gyllene färg och längs gator och på gräsmattor faller nu äpplena mogna från sina träd. I butiken kan vi redan nu ofta välja och vraka mellan olika svenska äppelsorter.

De svenska höstäpplena både doftar och smakar fantastiskt och mycket. Perfekta som de är mellan måltider men också att laga och baka av. Nu samlar jag äpplen både från butik ochvägkanter. Av dessa ska det kokas mos och göras saft men också blir det en och en annan äppelpaj!

Fördelen med de svenska höstäpplena vid pajbakning är att de håller en hög syra. Med sparsamt med socker i pajen blir den en fin kontrast till söt vaniljglass eller min favorit, en smått sockrad vispgrädde -löst vispad och smaksatt med vanilj!

 

Äppelpaj

Pajdeg

  • 6 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 3 tsk strösocker
  • 175g smör
  • ⅔ kallt vatten

Fyllning

  • 1 ½ kg svenska äpplen (eller annan syrlig sort ex. Granny smith)
  • st citron
  • 3 tsk malen kanel
  • 1 ½ tsk malen ingefära
  • 1 dl strösocker
  • 150-200g smör till stekning

Pensling

  • st ägg
  • 1tsk mjölk

 Ta ut smöret ur kylen och dela det i mindre bitar (låt det stå framme en stund för att bli lite smidigare men inte bli mer än rumstempererat). Blanda de torra ingredienserna i en stor skål/bunke. Tillsätt smöret och arbeta snabbt ihop (med händerna eller i matberedare) till ett jämnt grynigt smul. Tillsätt vattnet lite i taget och fortsätt arbeta ihop blandningen till en deg. Slut om degen med plastfolie och låt vila i kylen minst 30 minuter.

Pressa saften från citronen ner i en stor skål/bunke. Skala och kärna ur äpplena, ett i taget och skär dem i små klyftor. Lägg äpplena direkt i citronsaften och blanda om så att citronen blandas ut på klyftorna (detta förhindrar att äpplena oxiderar och blir bruntrista). När alla äpplen är klara, krydda äpplena med socker, kanel och ingefära. Stek dem i omgångar i stekpanna på medelvärme i ORDENTLIGT MED SMÖR. Låt klyftorna puttra i smöret tills de blivit lite mjuka (ca 5 min).

Pressa ut degen i en pajform men spar en tredjedel av degen till att lägga ovanpå. Fyll pajskalet med äpplena. Ta den sista tredjedelen deg och kavla ut remsor att lägga som mönster ovanpå pajen.  Vispa ägg och mjölk, pensla sedan pajskalets kanter och degmönstret på toppen.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 175°C (varmluft) tills den är ordentligt gyllenbrun, ca 30-40 minuter.  

Baka, jäsa, mumsa - BRÖD!

Denna vecka har jag varit tokinspirerad till att baka. Det började med spontanköp av jäst i söndags. Sedan dess har jag experimenterat med olika ingredienser, framförallt frukt och grönsaker. 
 
I mitten av veckan blev jag delad denna video... Som en signal menad till mig att ENKELT ÄR GOTT! Med rätt teknik och kärlek till degen blir det enklaste receptet med få ingredienser (som gregiskt lantbröd i detta exempel) bland det bästa. 
 
I helgen står nu enkelt, grekiskt lantbröd på menyn och agendan. Tack Stina Patetsos och Electrolux för inspirationen!
 
 
 
 
 
 
 
Detta inlägg är sponsrat