I helgen var jag ute på ett av mina favoritställen och restaurang, Aubergine. Dit går jag både för god mat men även för den trivsamma stämningen och briljanta, avslappnade servicen. 
 
Vid slutet av vår fredagsmiddag var jag som vanligt sugen på dessert. Jag blir rekommenderad blåbärskakan med extra vaniljsås, och visst låter det gott, och visst bör jag egentligen följa servisens rekommendationer och äventyra och testa... MEN... med stort M... Créme brûlée finns på menyn... 
 
Jag kan äta den hur många gånger som hellst, var som hellst. Jag är konstant och alltid nyfiken på hur Créme brûléen är på det ställe jag befinner mig, hemma i Sverige som utomlands. En av de godaste jag ätit hittills var på Flying Elk i höstas, smaksatt med Earl Grey.. Fantastisk!
 
Jag berättade om mina cravings för servitören, Jens, som i sin tur frågade hur länge sedan det var jag åt Créme brûlée sist.... Minst 2 månader sedan svarade jag. "Men då så! Då är det ju hög tid för favoriten igen". Lyckligt gav jag ifrån mig menyn och inväntade min älskade favorit - Créme brûlée
 
Nedan hittar ni receptet på Créme brûlée jag brukar göra hemma. Fördelen i ett hemma kök tycker jag är att desserten kan förberedas innan middagen och svalna i rumstemperatur innan den bränns av. Då slipper man att krämen under det knäckiga täcket är kylskåpskall. 
 
 
 
 
Créme brûlée
4portioner
  • 4dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • En pytte-nypa salt
  • 1st vaniljstång eller 2krm ekologiskt vaniljpulver
  • 4st äggulor
  • 2tsk brunt rörsocker

Blanda grädde, strösocker och salt i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i gräddblandningen, lägg sedan ner även stången. Koka långsamt upp och låt sedan svalna i tio minuter. Vispa äggulorna fluffiga. Rör ned gräddblandningen i äggvispet och häll sedan upp i portionsformar. Bruléen ska nu vattenbadas! Ställ formarna i en större ugnsform som du fyller med hett vatten (upp till hälften av portionsformarnas höjd). Denna uppställning ska nu mitt in i ugnen, 150˚C i 35 minuter.

Ta därefter upp portionsformarna ur vattenbadet och ställ för att svalna. (Hit går att förberreda redan dagen innan om man så vill). Vid servering, strö ½ tsk brunt rörsocker över var form. Strö så jämnt över desserten som möjligt. Sedan kommer det roligaste momentet! Bränn med ordentlig låga över sockret tills det smultit. Var försiktig och håll inte brännaren för nära och länge över sockret för det kan snabbt brännas och bli svart, hellre vill vi ha det gyllene brunt. Detta sista moment är roligt att göra vid bordet inför gästerna som får sig en liten show. Bon appétit! 

 

The Flying Elk, cremebrulee, dessert, efterrätt, favorit, restaurangaubergine,

1 kommentarer

Anonym

09 Sep 2015 11:07

Jag har också testat denna underbara efterrätt runt om i världen. Den godaste åt jag i Barnes, London på Sonys Café. Tack för receptet!

Svar: Tack själv för tips! Det ska jag komma ihåg när jag får vägarna förbi Barnes :-D
Fanny Wennerkvist

Kommentera

Publiceras ej