Barnslig dygnsrytm och barnslig mat

 
 
Jag kan inte minnas sist jag hade denna dygnsrytm... Somnar som en stock innan 22 och vaknar pigg som solen klockan 07.30..
 
Inte heller minns jag hur länge sedan jag kände en sådan hunger på morgonen likt den jag har nu... När jag slagit upp ögonen dröjer det inte många minuter innan jag sitter med frukosten i knät. Inte längre har jag ro att vänta på en långlagad frukost eller brunch.. nu ska det gå fort! En stor tallrik med Wapnös A-fil och god müsli hamnar oftast i mitt knä när jag sitter framför morgon-tv och njuter lördagar som denna. 
 
Kan det vara så att naturen försöker vänja mig till min kommande nya livsstil och nya rutiner? Det skulle inte förvåna mig, har fashinerats i månader nu över vad kroppen och naturen kan meddela och åstadkomma! Att en blivande mamma vänjer sig vid barnets rytm att äta och sova redan i förväg låter åtminstone för mig både klokt och logiskt vid eftertanke...
 
Men inte för det vill jag missa allt det goda som helgfrukostarna annars brukar bjuda på... jag slår till på en andra frukost (lagom till vardagens lunchtid) där pannkakorna, äggröran eller goda toasts kan rymmas. Idag blev det klassiska pannkakor. Barnsligt gott!

Hjärtformad mat för Alla Hjärtans Dag

Jag och min sambo turas om att skämma bort varandra på alla hjärtans dag. I år är det min tur att överraska och överösa med kärlek. Lagom till detta blev jag inspirerad till hjärtformad mat! 
 
 
Hjärtformad pizza toppad med tryffelsalami "Marchisio" & 40 månader lagrad parmesan 
 
Förra veckan var jag bjuden till en tidig allahjärtans-lunch. 
All mat var hjärtformad, både gott, romantiskt och vackert! 
Rätterna som serverades var Carpaccio på oxfilé, pizza, salsiccia och pannacotta. Till detta njöts vinet Allegro Primitivo från södra Italien som lagom till denna kärleksfulla dag fått en ny, rockromantisk look.
 
 
 

Små smakliga Semlor

Jag måste erkänna att jag aldrig lyckas hålla mig fram till semmeldagen för premiär… jag har tjuvstartat! Hemma gör jag små semlor till mitt eftermiddagste med egengjord mandelmassa som inte blir riktigt lika söt som en ”köpe-massa”. Jag sötar istället vispgrädden en gnutta. Ibland mosar jag hallon och blandar med grädden till en hallongrädde. Bären trivs bra i kombination med kardemumman. Gott!

 

En annan fördel med små semlor förutom att man lättare kan äta fler, är att de snyggt kan läggas upp på tårtfat eller kakfat. Sådana finns i de flesta inredningsbutiker med olika färger och former :-)

 

 

Små Semlor

15st

  • ½ pkt (25g) jäst för söta degar
  • 75g smör
  • 2dl standardmjölk
  • ½ dl strösocker
  • 1krm salt
  • ½ tsk stött kardemumma
  • 1 ägg
  • 5dl vetemjöl
  • 1ägg
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 200g sötmandel skållad och skalad
  • 1dl florsocker
  • Innanmätet av bullarna
  • 1 ½ - 2dl varm mjölk
  • Vispgrädde

 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degvätskan svalna/värmas till 37°C (”fingervarmt”). Häll degvätskan över jästen, lite i taget och rör ut jästen ordentligt. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg. Sist men inte minst arbetar du i mjölet, lite i taget, tills du har en jämn deg. Låt den jäsa under duk i minst 30 min. Baka sedan ut degen på ett mjölat bord. Forma 15 lika stora bollar och låt dem sedan vila ytterligare 30 min på plåten innan gräddning. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan i ugn med värme på 225-250°C i 5 minuter. De ska ha fått lite färg och vara ”lätta” när de är klara. Låt dem svalna på galler under duk.

När bullarna svalnat skär du av ”locken”/toppen på dem. Gröp ur mitten av underdelen till en gömma (där du sedan ska lägga ner mandelmassan). Det urgröpta av bullen lägger du i mixern tillsammans med skållad och skalad mandel, florsocker och varm mjölk. Mixa blandningen tills den är lagom slät. Vissa tycker om att ha mandelbitar i massan, vissa inte… smaksak!

Fyll gömmorna med massan och lägg på ett tjockt lager vispad grädde. Slutligen locket på och pudra med florsocker!