Ibland kan jag äta frukost i timmar, långsamt! Med några tidningar och skön musik i bakgrunden har hela förmiddagen snabbt gått förbi medan jag suttit och sippat på flertalet tekoppar och smaskat på härliga mackor. 
Vid dessa långfrukostar är "ingredienserna" extra viktiga. Jag vill tipsa om en marmelad jag länge älskat och ofta får "Cravings" efter; Jordgubb- & Balsamvinägermarmelad. Den djupa smaken och syran från vinägern möter de söta jordgubbarna i utsökt harmoni, lite utav en vuxnare jordgubbsmarmelad. Jag njuter den med rostat surdegsbröd, riktigt smör och några skivor lagrad grevéost... MUMS!
 
Just denna ekologiska marmelad i just den himmelska smakkombinationen Jordgubb/Balsamvinäger finns på Papilles i Lidingö Centrum, troligen också i deras nya butik på Rörstrandsgatan/Stockholm.. :-)
 
 
 
 
 
 
marmelad,
Vissa dagar får jag plötsligt sug efter en fräsch sallad, idag vill jag ha sallad med Cecina de Leon -perfekt som förrätt, lunch eller lätt middag! Cecina de Leon är nötköt som varsamt rökts och sedan lufttorkats. Namnet avslöjar ursprunget som är staden Leon i nordvästra Spanien. Hittar man inte Cecina i sin delikatessdisk kan man använda den italienska varianten Bresaola, den är generellt mycket mildare i smaken, bland annat eftersom den inte rökts. Parmesanen ska helst vara vällagrad, jag älskar en sort som heter "SolodiBruna 40MESI" av producenten Montanari & Gruzza, den tillverkas med opastöriserad mjölk från ko-rasen Bruna Alpina och lagras i 40 månader, finns i välsorterade ICA-butiker :-)
 
 

Lyxig sallad med Cecina

  • 200g ruccola
  • 1 citron
  • 4msk olivolja
  • 150g tunt skivad Cecina de Leon
  • 3dl grovriven parmesan (eller långlagrad Grana Padano)
  • 60g pinjenötter
  • Grovmalen/krossad svartpeppar

Riv sönder skivorna av Cecina ner i ruccolan. Pressa över saften av citronen och ringla på olivoljan. Riv och blanda i osten. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg, hacka dem sedan grovt och blanda ner i salladen. Blanda runt alltihopa. Avsluta med lite svartpeppar. Servera och njut!

 

Cecina, CecinadeLeon, citron, parmesan, parmigianoreggiano, sallad,

Ännu ett år har gått och ett nytt vi har firat in.

2016 kommer för mig att bli ett spännande år, helt olikt mina tidigare år på jorden. Detta vet jag med säkerhet för att jag har en liten människa ombord i min kropp – jag ska bli mamma!

 

Med den vetskapen ger jag mig själv nyårslöftet att variera min kost lite ytterligare. Jag vill vara mer noggrann med vitaminer och andra nödvändigheter som kroppen önskar… Visst är chipsen med dippen fantastiska för humöret och matsjälen, men de bjussar inte på mycket vitaminer. Mitt mål är att då och då byta ut godiset mot frukter och bär eller att göra chips av grönkål som boostar med massor av värdefulla vitaminer och mineraler.

 

Dock vill jag än en gång nämna att mitt löfte är att variera, inte exkludera. För vad vore en matälskares liv utan alla mer eller mindre onyttiga favoriter?

 

Grönkålschips går supersnabbt att göra hemma i ugnen med endast tre enkla ingredienser, se nedan :-)

 

GOTT NYTT ÅR!

 

 

Grönkålschips

  • 250g grönkål
  • 2msk olivolja
  • ½ tsk flingsalt

Sätt ugnen på 150°C. Dra av de gröna sidorna från kålens blad från den tjocka mitten. Dela bladen i mindre delar och lägg sedan ut dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över oljan och smula över saltet. Massera sedan grönkålet så att oljan och saltet fördelas ut. Sprid ut bladen över hela plåten och sätt sedan in i ugn. Rosta i mitten av ugnen i 10-12 minuter tills de är krispiga, rör gärna om någon gång vid halvtid. Håll noga koll mot slutet då de snabbt bränns. 

chips, grönkål, grönkålschips, nyttigt, snacks,