En regnig dag som denna passar inomhusmys i köket alldeles perfekt. Nu är det fullt av svenska, söta jordgubbar i butikerna och jag passar gärna på att göra sylt och marmelad. Med favoritmusiken på, klädd i mina mysigaste kläder kokar jag marmelad som fyller hela lägenheten med doft av sommar.

Marmelad gör man lätt på jordgubbar. Oftast gör jag den naturell men gott är också att smaksätta med exempelvis vanilj, kardemumma eller rivet skal av lime. 


Jordgubbsmarmelad (Naturell)

• 1kg färska jordgubbar
• 1kg syltsocker

Snooo jordgubbarna från allt grönt och dela dem, ju slätare man vill ha marmeladen desto mindre skärs bitarna för att lätt "koka sönder". Lägg gubbarna i en stor kastrull och häll över sockret. Koka försiktigt upp under omrörning, håll koll så att inte sockret bränner i botten av kastrullen. När sockret smält och allt kokat upp så fortsätt koka lugnt i tio minuter. Smaksätt sedan om ni önskar (exempel i texten ovan). Häll över marmeladen i varma glasburkar (värm lätt genom att fylla med varmt vatten innan) med lock och låt svalna. Förvara marmeladen i kylskåp.
jordgubbar, jordgubbsmarmelad, marmelad,

Kommentera

Publiceras ej