Pyssel med Sparris!

Vi hade planerat en lugn helg dessa påskdagar. Kanske är det så att när man planerar att ta det lugnt får man istället mycket gjort och när man planerar att få mycket gjort tar man det istället väldigt lugnt? Så verkar det vara i vårt fall åtminstone. Möbler har inhandlats och monterats, möbler har sålts, vår klädkammare är nu inte längre fult furufärgad utan vit med ljusgrå hyllor... har även köpt de allra första bebis-sakerna efter vagnen, lakan och en filt. Vissa säger att det betyder otur att handla till barnet innan det kommit men ska man även tro på effekten av a-brunnar och trasiga speglar? Jag fortsätter att handla och förbereda...
 
Sent blev det middag efter måndagens pyssel och vi njöt mumsig vit sparris. Sparrisen kokade jag i ca 10 minuter (med lite socker och salt) och serverade sedan på skivor av riktigt god parmaskinka, på detta ringlades skirat smör. Mums! 
 
 

Glad påsk!

Härliga påskafton!
 
Solen skiner och jag har njutit av en lugn påskafton med tvättstuga och hemmapyssel. Till både lunch och mellis har gårdagens förrättsröra på kallrökt lax tagits fram, utsökt på kavring! Lätt att göra; hacka skivor av kallröktlax och blanda med philadelfiaost, hackad rödlök, hackad dill/persilja (välj kryddan ni tycker är godast) och en skvätt citronjuice. Smaka av med salt och vitpeppar. Om röran känns för tjock kan man även röra i lite gräddfil.
 
 
 
På gården har någon pyntat fint i träden med påskfjädrar och jag hittade gömda ägg från påskharen här och där kring parkeringen (lät dem ligga för de var antagligen inte till mig utan till grannbarnen...) 
 
Snart dags att bege sig till Väddö för att njuta påskmiddag med familjen. Ska bli mysigt med en kväll och natt ute på tysta landet. 
 
Glad Påsk! 
 
 

Champagnelunch med våffla!

Jordgubbssylt och vispgrädde till frukostvåfflan och glass till dessertvåfflan... Här är ett recept jag gillar på en matigare våffla om man önskar njuta våffla även till lunch eller kanske som en förrätt? 
 
Denna våffla serveras med fördel till champagne, varför inte på en champagnelunch? Osten i smeten ger en sälta och syra till våfflan som önskar fin syra hos den ädla bubblande drycken champagne. Inte svårt att hitta då de flesta champagner håller väldigt hög och fin syra. Champagnen kan gärna ha en aning utvecklad karaktär men fortfarande med fördel vara ung för att inte dominera den eleganta smaken av rommen.
 
 
 
Västerbottenvåffla
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3,5 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • 2 st ägg
  • En nypa socker (ca 1/4 krm)
  • 3 dl finriven Västerbotten eller vällagrad Prästost

Tillbehör:

  • Gräddfil, hackad schalottenlök, löjrom (eller annan rom ni tycker om..), bladpersilja
Blanda vetemjölet och bakpulvret, tillsätt hälften av mjölken och rör till en jämn smet. Smält smöret och blanda det i smeten tillsammans med resten av mjölken. Rör slutligen i äggen tills smeten åter är jämn. Låt vila i 30 minuter. Blanda ner den rivna osten och nypan med socker. Grädda våffeljärnet och njut sedan med gräddfil, finhackad schalottenlök och löjrom toppa med grönskande persilja!