Nu ligger det fullt av vitt guld i grönsaksdiskarna, alltså vit sparris! Spröda och smakrika, lika goda i sin egen höghet som till det grillade, med klassisk hollandaise eller i en soppa etc. etc… Nu har jag sett att flera butiker har riktigt kalaspris på den vita sparrisen och med detta ruskväder därtill passar ju en soppa bättre än någonsin!

 
 

Enkel Vit Sparrissoppa med Parmachips och Tryffel

Vill man äta vegetariskt går det givetvis bra att ta bort parmachipsen

 • 800g vit sparris
 • 3msk koncentrerad grönsaksfond
 • 0,5liter vatten
 • 1knippe knipplök (4-6st beroende på storlek)
 • 25g smör
 • 1,5dl torrt vitt vin
 • 5dl grädde
 • 1dl mjölk
 • Salt och vitpeppar
 • 0,5 citron pressad
 • 150g parma/lufttorkad italiensk skinka
 • Tryffelolja (jag väljer gärna en olja som är smaksatt/har bitar av äkta tryffel, den är mildare i tryffelsmaken men har den äkta tryffelsmaken istället för artificiell) Tryffeloljan kan uteslutas om man inte gillar tryffel..
 • Bladpersilja

Skala sparrisarna, börja ca en cm från knoppen och skala ända ner.  Spara skalet! Koka upp vattnet med fonden, lägg i sparrisskalen och låt de småkoka med fonden i 5-10 minuter. Sila bort skalen och ställ fonden åt sidan. Hacka löken och skär sparrisen i centimeterstora bitar. Börja med att ”svetta” löken några minuter, alltså fräsas försiktigt i smör utan att den tar färg och bara blir mjuk och smått genomskinlig, tillsätt sparrisen och fräs vidare ett par minuter. Häll över vinet och låt koka upp. Tillsätt fonden, grädden och mjölken. Låt soppan sjuda i 15 minuter utan lock. Mixa sedan soppan slät och smaka av med salt, peppar och citronsaften.  Vid servering droppa lite tryffelolja över soppan (särskilt försiktigt om olja med artificiell tryffel används, den har kraftig smak och blir lätt dominerande) och njut av parmachips i soppan eller på sidan av.

Parmachips

Lägg ut tunna skivor av parmaskinka på ett bakplåtspapper ovanpå ett ugnsgaller. Torka dem mitt i ugnen på 150°C i ca 30 minuter. Håll ett noga öga mot slutet. Beroende på hur tunna skivorna är kan tiden variera och om de bränns, bränns de snabbt! När skivorna svalnat blir de krispiga och lätta att bryta till mindre bitar. Dessa kan förberedas dagen innan eller tidigare på dagen. 

Sparris,
Häromdagen var jag på Restaurang Quarti på Lidingö. Dagen innan hade de bytt meny till sommarmeny och vi var alla hungriga och förväntansfulla. Den vita sparrisen som förrätt var superfin, krispig och med suveräna tillbehör.


Till varmrätt blev det en vegetarisk rätt -ugnsbakad aubergine. Jag gläds så när den vegetariska rätten glänser i menyn. Denna vällagade, mustiga aubergine gav mig stor inspiration till vidare vegetariska upplevelser. Jag smakade även på sambons grillade Secreto Iberico med röd mojo, sötpotatis och koriander... Mmmmmmm...Grillat är gott!! middag, vegetariskt, vego,
Lite ensamt kan det vara att gå hemma och vänta ut sin bebis. Tur är det då att min pappa gärna kommer förbi och tar med sig lunch eller ibland ännu bättre, tar UT mig på lunch! Igår var vi på mysiga Espresso och åt rimmad lax med dillstuvad potatis... Så vällagat och gott! Potatisen fick mig att plötsligt längta efter färskpotatis med dill och smör... Tur det inte är långt kvar till färskpotätspremiären! 
espresso, lidingö, lunch, lunch espresso,