Soppa av vitt guld

Nu ligger det fullt av vitt guld i grönsaksdiskarna, alltså vit sparris! Spröda och smakrika, lika goda i sin egen höghet som till det grillade, med klassisk hollandaise eller i en soppa etc. etc… Nu har jag sett att flera butiker har riktigt kalaspris på den vita sparrisen och med detta ruskväder därtill passar ju en soppa bättre än någonsin!

 
 

Enkel Vit Sparrissoppa med Parmachips och Tryffel

Vill man äta vegetariskt går det givetvis bra att ta bort parmachipsen

  • 800g vit sparris
  • 3msk koncentrerad grönsaksfond
  • 0,5liter vatten
  • 1knippe knipplök (4-6st beroende på storlek)
  • 25g smör
  • 1,5dl torrt vitt vin
  • 5dl grädde
  • 1dl mjölk
  • Salt och vitpeppar
  • 0,5 citron pressad
  • 150g parma/lufttorkad italiensk skinka
  • Tryffelolja (jag väljer gärna en olja som är smaksatt/har bitar av äkta tryffel, den är mildare i tryffelsmaken men har den äkta tryffelsmaken istället för artificiell) Tryffeloljan kan uteslutas om man inte gillar tryffel..
  • Bladpersilja

Skala sparrisarna, börja ca en cm från knoppen och skala ända ner.  Spara skalet! Koka upp vattnet med fonden, lägg i sparrisskalen och låt de småkoka med fonden i 5-10 minuter. Sila bort skalen och ställ fonden åt sidan. Hacka löken och skär sparrisen i centimeterstora bitar. Börja med att ”svetta” löken några minuter, alltså fräsas försiktigt i smör utan att den tar färg och bara blir mjuk och smått genomskinlig, tillsätt sparrisen och fräs vidare ett par minuter. Häll över vinet och låt koka upp. Tillsätt fonden, grädden och mjölken. Låt soppan sjuda i 15 minuter utan lock. Mixa sedan soppan slät och smaka av med salt, peppar och citronsaften.  Vid servering droppa lite tryffelolja över soppan (särskilt försiktigt om olja med artificiell tryffel används, den har kraftig smak och blir lätt dominerande) och njut av parmachips i soppan eller på sidan av.

Parmachips

Lägg ut tunna skivor av parmaskinka på ett bakplåtspapper ovanpå ett ugnsgaller. Torka dem mitt i ugnen på 150°C i ca 30 minuter. Håll ett noga öga mot slutet. Beroende på hur tunna skivorna är kan tiden variera och om de bränns, bränns de snabbt! När skivorna svalnat blir de krispiga och lätta att bryta till mindre bitar. Dessa kan förberedas dagen innan eller tidigare på dagen. 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: