Häromdagen ville jag ta tillvara av en kruka basilika som överlevt länge i sin "köpekruka". Jag bestämde mig för att göra "fattigmanspesto".


Fattigmanspesto kallar jag pesto jag gör av solroskärnor istället för pinjenötter, det är myyycket billigare. Snällt för plånboken för mammalediga eller andra som bara vill spara på slantar.

Jag rostar ca 1dl solroskärnor i en stekpanna, låter de svalna och mixar sedan med ca 2dl rapsolja, 1kruka basilika, färsk/frusen persilja några matskedar, en vitlöksklyfta och en dl riven parmesan. Denna gång hittade jag ingen bra parmesan i min butik så använde pecorino istället blev jättegott! 


Självklart gör jag denna pesto av ekologiska ingredienser. 💚

Igår försökte jag göra chokladfudge från tv-programmet "Leilas supermat"... goda blev de men eftersom jag har någon slags diagnos som heter "kaninteföljarecept" blev de nog inte alls som originalen... 😄

Det jag gjorde var att jag bytte ut lönnsirapen till 0,5dl agavesirap och att jag använde färdigt mandelmjöl istället för hela mandlar. Konsistensen blev inte så kolalik som den verkade i tv-programmet, kanske på grund av mina förändringar men mums vad goda de är! 


Orginalreceptet hittar ni genom länken;

Nu glimtar solen fram och med en måndag ledig blir veckan kort och snart är det helg, tänkte därför dela med mig av ett vintips! 

När jag tänker på Riesling är det oftast inte Italien som blir min första geografiska association men här överraskar norditalienska Piemonte med en annorlunda stil av druvan Riesling tillsammans med den lokala druvsorten Nascetta.

Jag älskar att hitta nya favoriter på systembolagets ordinarie sortiment. Nyligen fann jag denna härliga blandning av druvorna riesling och nascetta (50/50%). Vinet har stor mogen stenig fruktighet ihop med frisk syra och kaxig kryddighet. 

Jag gillar att den fräscha friska syran kompletteras av en tyngd i mineralitet som gör vinet mycket matvänligt.
Jag kombinerade vinet till hemlagad pizza på durumbotten med färdiglagade tomatsåsen Salsa Madre (finns på välsorterade delibutiker bland andra Papilles på Lidingö och på Paradiset Södermalm). Pizzan toppades med god buffelmozzarella, italienska charkuterier och färsk basilika. Mums!