I samband med att Oenoforos lanserade den ekologiska rödvinsboxen Castelrosso i början på mars blev jag inbjuden till en fullmatad kväll med ekologiskt och italienskt tema, givetvis med vinet därtill.
 
 
Vi träffades på Kalf & Hansen, en trendsättare och förbild inom det ekologiska mattänket. Där fick vi smaka av kycklingbullar med rostade betor mm. Extremt givande att höra grundarens eko-tänk och bra påminnelser kring tankar om ekologisk levnad, hur och varför. Att äta ekologisk men dricka konventinellt eller tvärtom går helt bort för de flesta i sällskapet som strävar efter 100% ekologiskt, närodlat och rätt råvara i rätt säsong. Dock är det många vinproducenter (framför allt de som producerar högkvalitativa viner i liten skala) som väljer bort den ekologiska certifieringen av ekonomiska skäl då själv certifieringen kostar. Dessa kommuniceras dock inte som ekologiska på systembolaget (som kräver certifiering) så är svåra att hålla koll på. En skillnad på ekologiskt vin mot konventionellt är att de svavlas mindre vid buteljering/tappning på box och att druvorna till vinet odlats utan miljöfarliga bekämningsmedel. Castelrosso liksom flera andra av Oenoforos viner är tappade/butleljerade i Sverige vilket gör att transporten från ursprunget blir mer miljövänlig än transport av buteljerade flaskor.
 
 
Vidare under kvällen var vi och pratade italienska smaker på härliga Pane Vino Zinkensdam. Ofta och även i detta  fall passar den italienska maten väl till det italienska vinet. Charkuterier och ostar med söta tillagade tomater, hjortfilé med pumpafylld pasta och sås på Barolovin var några av smakerna vi njöt.
 
 
Vid provsmakning av vinet upplevde jag mogen fruktighet med toner av plommon och körsbär. Fatlagring gör sig milt påmind och tanninerna är mjuka. En del restsötma känns av och det är just denna som gifter sig så väl till de rostade rödbetorna på Kalf & Hansen, de söta tomaterna till charken och osten och pumpafyllningen på Pane Vino. En bra matchning till råvaror som hör säsongen till med andra ord!
 
 
Testar här en spännande kombination av Castelrosso tillsammans med en Parmesan-pannacotta i våffelstrut.
 
 
 
ekologiskt, italienskt, vin,

Igår rullade jag iväg med barnvagnen till Södermalm och matmarknaden Paradiset. Butiken som nu blivit tre har fått fina recensioner sedan starten för sitt hållbara och ekologiska tänk och arbete. 

Hyllorna pratade mycket vegetariskt och veganskt men jag gladdes också åt härligt gårdskött och mejeriprodukter från favoriterna Väddö gårdsmejeri och Järna. Det jag märkte skiljer Paradiset från många andra butiker med liknande sortiment är priserna. Fantastisk mat till priser som gör det möjligt även för en mammaledig att handla allt från delikatesser till hygien och basvaror... kanonbra tycker jag, jag kommer snart tillbaka! 💚 

Jag har den oerhörda lyxen att min älskade Storm-Ruth somnar om väldigt snabbt när hon vaknat på nätterna, och typ alltid jag med. I natt var ett undantag när hon i vanlig ordning somnade om men inte jag. Som många säkert känner igen leder känslan av att inte kunna somna om när man verkligen behöver ofta till oro.

Jag låg länge och tänkte på ditten datten, "att göras" och "måsten". Efter några timmar väckte jag sambon för att komma upp ur sängen och samla mig i alla tankar. Kanske övergick tröttheten till övertrötthet och gav mig en kick och energi som jag nu ser fram emot att ta tillvara av inför dagen. Jag njuter av vårkänsla, tittar på mitt första fikon på krukfikonet på fönsterbrädan, sorterar tvätt, planerar städning och kanske att göra en egen nutella måndagen till ära!