I samband med att Oenoforos lanserade den ekologiska rödvinsboxen Castelrosso i början på mars blev jag inbjuden till en fullmatad kväll med ekologiskt och italienskt tema, givetvis med vinet därtill.
 
 
Vi träffades på Kalf & Hansen, en trendsättare och förbild inom det ekologiska mattänket. Där fick vi smaka av kycklingbullar med rostade betor mm. Extremt givande att höra grundarens eko-tänk och bra påminnelser kring tankar om ekologisk levnad, hur och varför. Att äta ekologisk men dricka konventinellt eller tvärtom går helt bort för de flesta i sällskapet som strävar efter 100% ekologiskt, närodlat och rätt råvara i rätt säsong. Dock är det många vinproducenter (framför allt de som producerar högkvalitativa viner i liten skala) som väljer bort den ekologiska certifieringen av ekonomiska skäl då själv certifieringen kostar. Dessa kommuniceras dock inte som ekologiska på systembolaget (som kräver certifiering) så är svåra att hålla koll på. En skillnad på ekologiskt vin mot konventionellt är att de svavlas mindre vid buteljering/tappning på box och att druvorna till vinet odlats utan miljöfarliga bekämningsmedel. Castelrosso liksom flera andra av Oenoforos viner är tappade/butleljerade i Sverige vilket gör att transporten från ursprunget blir mer miljövänlig än transport av buteljerade flaskor.
 
 
Vidare under kvällen var vi och pratade italienska smaker på härliga Pane Vino Zinkensdam. Ofta och även i detta  fall passar den italienska maten väl till det italienska vinet. Charkuterier och ostar med söta tillagade tomater, hjortfilé med pumpafylld pasta och sås på Barolovin var några av smakerna vi njöt.
 
 
Vid provsmakning av vinet upplevde jag mogen fruktighet med toner av plommon och körsbär. Fatlagring gör sig milt påmind och tanninerna är mjuka. En del restsötma känns av och det är just denna som gifter sig så väl till de rostade rödbetorna på Kalf & Hansen, de söta tomaterna till charken och osten och pumpafyllningen på Pane Vino. En bra matchning till råvaror som hör säsongen till med andra ord!
 
 
Testar här en spännande kombination av Castelrosso tillsammans med en Parmesan-pannacotta i våffelstrut.
 
 
 
ekologiskt, italienskt, vin,

Kommentera

Publiceras ej