Igår fyllde jag år och enligt tradition gjorde jag därför tårta! 🎂

Förra året gjorde jag som berättat mästerkockstårtan med Lemon curd och italiensk maräng. I år blev det också curd och maräng på tårtan men i annorlunda smak och format! 

När jag gjorde maränger härom dagen blev det ju väldigt många äggulor över. Av dem gjorde jag en stor "guldkaka", en sockerkaka gjord med endast äggulor (inga vitor). 

Eftersom jag gjorde en sådan stor kaka kunde jag skära dem till fyra delar, så jag fick tre lager till fyllning. På nedersta och översta lagret la jag egengjord mumsig Rabarber curd, i mitten hemlagad vaniljkräm. Sedan täckte jag tårtan med vispad grädde och klädde kanterna med jordgubbar (hittade svenska i butiken!! Högst otippat med tanke på det ostadiga vädret som varit men fantastiskt härligt!). Ovanpå la jag ett lass av de nygjorda marängerna. Detta kommer göras om kan jag säga, ny favorittårta! 

Snart har jag haft cravings i ett år för godisglassar som plötsligt var försvunna från alla godishyllor. Jag har letat och letat och sambon min (som uppenbarligen aldrig ätit dem) har retat mig sönder och hävdat "de har aldrig funnits, du har drömt".. Bäst skrattar jag idag för jag fann dem på Ica kvantum! Hurra!! Och ännu godare är de efter all denna längtan! 


I kylskåpet hittade jag häromdagen massor av ägg som hade "bäst-före-datum" i mitten av april. Eftersom jag avskyr att slänga mat och vet att äggen ofta klarar sig mycket länge än datumet som anges ville jag göra maränger av dem. 

En kompis tipsade mig för ett tag sedan om ett knep för att se om äggen blivit dåliga (utan att behöva knäcka och överraskas av dålig doft)... Man häller upp ett glas vatten och lägger ägget däri, flyter det upp är ägget dåligt, balanserar det på botten går det att laga av. Precis så gjorde jag. Av 22 ägg var det bara två som flöt upp... det blev alltså måååånga maränger! 

Jag multiplicerade detta recept med 5...


Maränger
4st äggvitor
2dl strösocker
1tsk citronsaft

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa ingredienserna tills smeten tjocknat och du kan vända skålen upp och ned utan att den rinner ur. Spritsa eller klicka maränger över bakplåtspapper på plåt. Grädda dem i ca 45 minuter. För att få riktigt torra maränger brukar jag sedan låta dem stå kvar i ugnen en timme på ca 60-70 grader.