Gamla ägg?

I kylskåpet hittade jag häromdagen massor av ägg som hade "bäst-före-datum" i mitten av april. Eftersom jag avskyr att slänga mat och vet att äggen ofta klarar sig mycket länge än datumet som anges ville jag göra maränger av dem. 

En kompis tipsade mig för ett tag sedan om ett knep för att se om äggen blivit dåliga (utan att behöva knäcka och överraskas av dålig doft)... Man häller upp ett glas vatten och lägger ägget däri, flyter det upp är ägget dåligt, balanserar det på botten går det att laga av. Precis så gjorde jag. Av 22 ägg var det bara två som flöt upp... det blev alltså måååånga maränger! 

Jag multiplicerade detta recept med 5...


Maränger
4st äggvitor
2dl strösocker
1tsk citronsaft

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa ingredienserna tills smeten tjocknat och du kan vända skålen upp och ned utan att den rinner ur. Spritsa eller klicka maränger över bakplåtspapper på plåt. Grädda dem i ca 45 minuter. För att få riktigt torra maränger brukar jag sedan låta dem stå kvar i ugnen en timme på ca 60-70 grader. 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: