Sist frågade jag efter tips på rätter att laga av grönkål och jag fick rekommendation att göra soppa.


Bara någon dag därefter passade jag på att blanda kylskåpets olika små samlingar av grönt till en värmande soppa. 

I den blev inte grönkål (för den hade jag ju redan använt till chips) men istället svartkål. 

Smaken av kålet i soppan påminner om broccoli och vinet och grädden gör det extra krämigt och festligt. Lilla Ruth älskade denna soppa och slurpade i sig en hel nappflaska fylld av soppa med härliga vitaminer från kål och grönsaker. 

Jag fräste hackat av 1 st gul lök, 3st morötter, 4st potatisar och 6 blad svartkål i smör en stund innan jag slog över ett par dl vitt vin och lät koka upp. Därefter hällde jag på 1 liter kycklingfond (om man önskar vegetariskt använder man istället grönsaksfond). Lät detta puttra i ca 45 minuter och hällde sedan på 3dl vispgrädde. 

Mixade soppan slät med stavmixern. Skulle konsistensen kännas för tjock så späd med mera fond. Smakas av med salt och peppar.

Härom dagen fick jag massor av härliga grönsaker av nyfunna vänner utanför Hudiksvall. Deras underbara trädgårdsland var i snudd på att översvämma av kål, zucchini, betor och broccoli. Grönsaksodlarna hade svårt att äta ikapp med växtligheten och jag hjälper mer än gärna till 😄.


Grönkål bland annat kom jag lyckligt hem med och idag gjorde jag av den chips i ugnen (recept under bilden).

Utöver chips brukar jag ibland koka grönkål riktigt länge med grädde men utöver det är min grönkålserfarenhet ganska dålig. Vad brukar ni göra av er grönkål? :-)

Grönkålschips


Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Riv av bladen från den grövre stjälken på grönkålen och dela till lagom stora chips-blad. Lägg bladen i en bunke och höll på en liten skvätt rapsolja (ca 1msk till en stor skål) och lite salt (ca 1krm till en stor skål). Massera kålet med oljan och saltet och lägg sedan ut bladen på bakplåtspapper på ugnsplåtar. 

Grädda chipsen i tio minuter. Håll ett noga öga för de bränner snabbt vid.  


Bland det bästa med höstlivet på landet är att dagligen kunna gå ut och plocka svamp runt hörnet om huset.


Jag märker att svampögonen kräver träning och det går nu bättre och bättre att hitta de små godsakerna.

Idag hittade vi ett gott gäng av trattkantareller, taggsvamp och gula kantareller. De gula överraskade mig då jag var övertygad säsongen tagit slut, men där stod en del tappra gula kvar. De är nu förvällda och på väg in i vår frys. 💛