Trendig tant-dessert!

För några dagar sedan öste regnet över oss här i utkanten av Hudiksvall. Perfekt väder att sitta inne i med varma te-koppar och njutfull läsning. Jag och sambon plockade fram några receptböcker och kikade genom från pärm till pärm.


Efter att ha inspirerats av både Morberg och Ernst och en annan favoritbok som heter Nyskördat, var där ett recept som var representerat i samtliga tre... inlagda päron!

Inlagda päron förknippar jag såsom många andra med min farmor. Den lite "tantiga" efterrätten innehåller ofta den traditionella ingefäran och de kallas i detta fall "ingefärspäron".
Jag hade ingen färsk ingefära så blickade istället mot Ernst recept med kardemumma. Där skulle man använda hela kardemummakapslar vilket jag heller inte hade hemma. 

Det blev att jag i sockerlagen la ner kardemummakärnor, vanilj- och kanelstång och en hel stjärnanis. Jag pressade även en halv citron och hällde saften i lagen. Jag använde små päron (conference) som jag skalade men behöll stjälken på. Kokade dessa med lagen i 45 minuter (tills päronen mjuknat) och lät de sedan svalna i lagen. När det kallnat hällde jag upp päron med lag på glasburk och förvarade några dagar i kylen innan de serverades med nygräddade varma havreflarn och vispad grädde. Nygammal favorit! 

Eko på Hälsinge Marknad

Som nyblivna Hudik-bor besökte vi idag Hälsinge Marknad som gör sin sista dag för året idag. 


Bland skrot och skräp fanns härliga delikatesser att köpa. De biodynamiskt odlade grönsakerna från Delsbo var en fröjd bara att titta på och jag längtar till mer av ekologiskt grönt på Skördemarknaden på Ystegårn nästa helg.

Jag blev en lycklig ägare till en stor fläta av ekologisk vitlök, härliga franska lufttorkade korvar, den underbara rökta pepparlaxen från Söderhamn och nybakat bröd med solrosfrön från Hudiksvalls ekologiska surdegsbageri. Vilken smakfull dag! 

Jag vill bo i en...

Alltid när jag plockar eller lagar svamp får jag den klassiska svamplåten om att bo i en svamp på huvudet. Har ni glömt den? Gå in på länken och lyssna medan du fortsätter läsa mitt inlägg 😄


https://open.spotify.com/track/732LGee2B4Y6Ix8pMf4VKb

De senaste dagarna har jag plockat svamp varje dag. Inte överdrivet mycket, men lagom för den dagliga matlagningen i vilken det blivit både kantrellsoppa, crepes och Karl-Johan-pasta. Karl-Johansvamparna växte så lämpligt på gräsmattan framför huset när vi kom fram hit till landet härom dagen. Igår plockade jag de 6 stora svamparna och tänkte att detta kan jag frysa/ torka och laga länge utav... men mycket av svampköttet var angripet av mask och fick skäras bort... det som kvarstod blev precis lagom till middagen. Att torka eller frysa in svamp får vänta till en annan gång.