I förra veckan skulle jag köpa färsk jäst till kommande brödbak och hittade intill den gula påsar från Kronjäst med färdig surdeg. Wow tänkte jag, vilken grej!


Jag har länge velat testa att baka med surdeg men skrämts något av långa instruktioner och (som ibland men sällan uppstår) en rädsla för kökskaos och misslyckande. 

Ett recept på baksidan av surdegspåsen avgjorde saken, det verkade lätt och okomplicerat. Följande dag satte jag igång med mitt livs första surdegsbak. 

Något som jag reagerade på var att även färsk jäst skulle tillsättas till degen. Jag minns väl att jag läst den franske bagarens ord om att blanda färsk jäst och surdeg. Att det är bättre att välja aningen bak på surdeg eller färsk jäst... men aja, skit samma denna gång tänkte jag och fortsatte följa receptet.

Trots en liten mjölmiss (hade i allt mjöl på en gång och degen blev för torr... fick då tillsätta mer vatten) blev bröden jättebra. Jag gräddade i brödformar för att få dem lämpliga att rosta i brödrosten.

För några dagar sedan öste regnet över oss här i utkanten av Hudiksvall. Perfekt väder att sitta inne i med varma te-koppar och njutfull läsning. Jag och sambon plockade fram några receptböcker och kikade genom från pärm till pärm.


Efter att ha inspirerats av både Morberg och Ernst och en annan favoritbok som heter Nyskördat, var där ett recept som var representerat i samtliga tre... inlagda päron!

Inlagda päron förknippar jag såsom många andra med min farmor. Den lite "tantiga" efterrätten innehåller ofta den traditionella ingefäran och de kallas i detta fall "ingefärspäron".
Jag hade ingen färsk ingefära så blickade istället mot Ernst recept med kardemumma. Där skulle man använda hela kardemummakapslar vilket jag heller inte hade hemma. 

Det blev att jag i sockerlagen la ner kardemummakärnor, vanilj- och kanelstång och en hel stjärnanis. Jag pressade även en halv citron och hällde saften i lagen. Jag använde små päron (conference) som jag skalade men behöll stjälken på. Kokade dessa med lagen i 45 minuter (tills päronen mjuknat) och lät de sedan svalna i lagen. När det kallnat hällde jag upp päron med lag på glasburk och förvarade några dagar i kylen innan de serverades med nygräddade varma havreflarn och vispad grädde. Nygammal favorit! 

Som nyblivna Hudik-bor besökte vi idag Hälsinge Marknad som gör sin sista dag för året idag. 


Bland skrot och skräp fanns härliga delikatesser att köpa. De biodynamiskt odlade grönsakerna från Delsbo var en fröjd bara att titta på och jag längtar till mer av ekologiskt grönt på Skördemarknaden på Ystegårn nästa helg.

Jag blev en lycklig ägare till en stor fläta av ekologisk vitlök, härliga franska lufttorkade korvar, den underbara rökta pepparlaxen från Söderhamn och nybakat bröd med solrosfrön från Hudiksvalls ekologiska surdegsbageri. Vilken smakfull dag!