Min ambition framöver i mitt nya liv på landet är att baka matbröd så det alltid finns hembakt att välja på hemma. Inte bara för att jag själv älskar det, det är också mycket roligare att ge till lilla Storm-Ruth.


Igår satte jag igång en deg efter frukost och den arbetades sedan med när jag fick tillfällen under resten av dagen. Lagom till eftermiddagsmellis kunde vi njuta av nybakta brödbullar med mycket smör och ost på, just nu är jag helt såld på  cheddarost (både svensk och engelsk) på smörgåsarna.


Som vanligt skulle alla bakfantaster och experter hålla för ögonen om de såg mig baka eftersom jag nästan aldrig vill följa något recept (vilket inom bakning sägs vara "A och O". Jag har ner lite av det jag gillar i degen tills den känns bra och hoppas sedan den jäser och blir fin, alltid ett lotteri och en överraskning för mig sedan hur resultatet faktiskt blir. Nedan har jag beskrivit hur jag gjorde gårdagens brödbullar.

Brödbullarna
1pkt jäst
1msk strösocker
1liter typ fingervarmt vatten
7dl vetemjöl
4dl havregryn
2dl vetekli
1/2 tsk salt
Mer vetemjöl till utbakning

Först smulade jag jästen i en stor bunke. Sedan hällde jag på sockret och vattnet och rörde tills jästen lösts upp. Sedan tillsattes mjöl, gryn och kli och jag arbetade ihop till en kladdig smet. Strödde på vetemjöl och lät sedan jäsa under en handduk tills jag hade nästa lediga stund för bakning (den fick då stå i ca 4timmar men hade räckt mes betydligt mindre, kanske tom bara 1h)

Efter lunch arbetade jag in saltet samt mer vetemjöl i degen (lite i taget) med degkrokarnas hjälp på elvispen. När degen började vara mindre kletig och "släppte ngt" från kanterna av bakskålen strödde jag över mjöl igen och lät degen vila ytterligare ett par timmar under duken. 
Därefter stjälpte jag upp degen på bordet, delade in degen i 18 lika delar som jag formade till bollar och lade på plåtar med bakplåtspapper. Efter ytterligare 15 minuters jäsning penslade jag bollarna med mjölk och strödde på vetemjöl. Därefter gräddades matbullarna i ugn på 200 grader i 30 minuter. Eftersom jag inte har någon varmluftsugn här på landet så gräddade jag i två omgångar. 


Kommentera

Publiceras ej