(null)

Jag vet inte riktigt vad vi tänkte när vi bestämde att skola in dottern på förskola just i februari (vabuari)... redan är hon inne på omgång 3 av influensa/förkylning.

Varje stund jag är i närheten vill hon hänga som en koala-unge i min famn... och självklart får hon det. Är det något jag tycker hjälper när man är sjuk så är det kärlek och närhet. Jag lägger matlagningen åt sidan och äter filmjölk,  det är ju faktiskt himlans gott och smidigt vid situationer som dessa.
En favorit jag har sedan min egen barndom är att toppa filen med russin, banan och cornflakes, en kombination jag aldrig tröttnar på. 😊


(null)

Med småbarn hemma finns det oftast mycket bananer i fruktskålen redo att packas med som mellanmål på vift. 🍌

Jag blir aldrig riktigt klok på det där med mognad på bananerna. Ibland är de gröna i evigheter och ibland är de brunfläckiga efter vad som verkade som "en kvart"... 
Tur man kan göra Banankaka av fläckiga, bruna, supermogna bananer! Det lyser upp en annars lite trist måndag.

Ett annat tips jag sett är att skiva upp och lägga in bananerna i frysen när de börjar övermogna, därefter kan man ta fram dem från portionspåsar och mixa ner frusna till smoothies, fiffigt! 🍌

Banankaka

3st ekologiska ägg 

2dl strösocker 

1tsk ekologiskt vaniljpulver

2 tsk bakpulver 

1krm salt 

4st väl mogna ekologiska bananer 

100 g normalsaltat smör

5dl vetemjöl 

1dl mjölk

Ströbröd

 

Smält smöret och låt det svalna. 

Smörj en bakform med löstagbar kant med smör och klä ett lager med ströbröd i hela formen.

Vispa ägg och socker pösigt.  Tillsätt sedan vaniljsocker, bakpulver och salt. 

Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel.  För sedan ner dem till smeten. Sila ner mjölet och häll slutligen i mjölken. Blanda smeten jämn och häll den sedan i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

Låt kakan svalna något, stjälp sedan upp den på ett fat. När kakan svalnat helt kan glasyren läggas på.





Banankaka, banan, fika, mammaliv, småbarnsliv, zerowaste,
Nu börjar det verkligen klia i de "gröna" fingrarna. Jag längtar efter att få sätta igång med försådd och att bygga ihop pallkragar i trädgården. Än får jag nog vänta någon månad, snön ligger fortfarande metertjock därute men snart så. Passar på att planera  min samplantering under väntetiden. Bästa tipset jag fått är "Odla det du brukar äta"... så det lär bli mycket sallat, tomater och bär. Jag hoppas lyckas med sockerärtor också, har hört delade meningar om dem -vissa verkar tycka de är superlättskötta och generösa i skörd medan andra menar motsatsen till den lockande beskrivelsen... jag får väl se hur det blir  med det.... 🌱🌱

(null)



förså, försådd, hemodlat, odla, plantera, trädgård, vår,