Äntligen semmeldagen! Jag har såklart inte lyckats hålla mig utan redan njutit ett par fluffiga semlor. Idag hoppar vi över bakningen hos oss, blir köpesemlor istället -tur de med är goda! 

Bland köpesemlorna finns ju numera en mängd olika varianter. Enligt mig är bara en "vanlig" semla en Semla. Muffinssemla, wrapsemla, semmelkladdkaka och annat sådant är just något annat än semla, men med samma smaksättning. Jag föredrar små semlor med mycket grädde!

Vill du baka egna så finns ett gott recept under bilden. 

(null) 

Små Semlor

15st

  • ½ pkt (25g) jäst för söta degar
  • 75g smör
  • 2dl standardmjölk
  • ½ dl strösocker
  • 1krm salt
  • ½ tsk stött kardemumma
  • 1 ägg
  • 5dl vetemjöl
  • 1ägg
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 200g sötmandel skållad och skalad
  • 1dl florsocker
  • Innanmätet av bullarna
  • 1 ½ - 2dl varm mjölk
  • Vispgrädde

 Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degvätskan svalna/värmas till 37°C ("fingervarmt"). Häll degvätskan över jästen, lite i taget och rör ut jästen ordentligt. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg. Sist men inte minst arbetar du i mjölet, lite i taget, tills du har en jämn deg. Låt den jäsa under duk i minst 30 min. Baka sedan ut degen på ett mjölat bord. Forma 15 lika stora bollar och låt dem sedan vila ytterligare 30 min på plåten innan gräddning. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan i ugn med värme på 225-250°C i 5 minuter. De ska ha fått lite färg och vara "lätta" när de är klara. Låt dem svalna på galler under duk.

När bullarna svalnat skär du av "locken"/toppen på dem. Gröp ur mitten av underdelen till en gömma (där du sedan ska lägga ner mandelmassan). Det urgröpta av bullen lägger du i mixern tillsammans med skållad och skalad mandel, florsocker och varm mjölk. Mixa blandningen tills den är lagom slät. Vissa tycker om att ha mandelbitar i massan, vissa inte… smaksak!

Fyll gömmorna med massan och lägg på ett tjockt lager vispad grädde. Slutligen locket på och pudra med florsocker!






baka, recept, semla, semlor, semmeldagen,

Kommentera

Publiceras ej