Nyligen hade vi kalkonmiddag hos mina föräldrar, något vi bestämde skall bli en framtida tradition. 

Fågeln som fyllts med lök, plommon och andra kryddor hade ett ordentligt skrov när köttet trancherats bort. Detta smakrika inre ville vi inte låta gå till spillo och länge har vi haft tankar om att börja koka egen fond/buljong.

Jag fräste hastigt ett par grovskurna gula lökar tillsammans med några skalade och slantade morötter. Därefter la jag i kalkonskrovet (som jag behövt dela på mitten för att rymmas i kastrullen) och hällde på vatten så skovet täcktes. 
Jag gav detta ett ordentligt uppkok och lät sedan småputtra i ca 3 timmar och saltade lätt mot slutet innan jag silade buljongen ren och lät den svalna. Hade den fått reducera mera hade det istället blivit mer koncentrerad fond.  

OBS; ska buljongen användas till barnmat så skippa saltet... saltfri buljong är svårt att hitta bra i butikerna och småbarns/bebismaten blir ju så mycket godare med lite av en god buljong som smaksättare.

Ser fram mot att använda denna till såser och soppor framöver. Nu ligger buljongen i små fryspåsar, i lagom portioner, i frysen och väntar på tillfälle att sätta smak på matlagningen! 

(null)


barnmat, buljong, fond, hemlagat, kalkon, tatillvarapåresterna,

Kommentera

Publiceras ej