Härom veckan var jag och tittade på grisarna intill Ystegårn med min vän, hennes son och min nu tre månader gamla dotter. 

Suggan (visst heter de så, grismammorna?) var enorm och runt henne bökade ett tiotal kultingar omkring. Så fort hon stod stilla hade hon minst fyra kultingar under sig som gnydde efter mat. Tänk att föda över tio barn... som sedan ska "ammas".. jag fick en enorm respekt för denna sugga.

Suggan hade hållt sig längre in i hagen under hela vårt besök, ända tills jag satte mig på gräset precis intill stängslet för att amma... DÅ struttade hon snabbt fram till stängslet, precis framför mig och hälsade. Två ammande mammor hälsade på varandra, jag och hon. Det var lite mäktigt, precis som om hon ville kommunicera... och jag sa till henne, -Jag känner med dig, du fantastiska supermamma! 


(null)
Den stora suggan stod därborta, längre in i hagen. Ända tills jag satte mig på gräset för att amma.Ibland får man extrema cravings som bara MÅSTE stillas... mitt sådant härom dagen var "fattiga riddare"...

Fattiga riddare fick jag på fritids när jag var liten. På fredagarna fick vi barn (några av oss) vara med och välja fredags(lyx)-mellis och vi hade några olika alternativ. De jag minns var "fattiga riddare" och daimglass. Jag såg oftast till att få vara med att fixa fredagsmellisen med personalen i köket. Daimglassen minns jag vi gjorde av vispad vaniljvisp som vi blandade med hackad daim och ställde i frysen. Det andra lyxmelliset var som sagt fattiga riddare med kanel och socker. Jag minns fortfarande smaken av dem och gör liknande hemma till helgfrukost. Så smarriga! 

Fattiga riddare / french toasts
6st

2,5dl mjölk 
2dl vetemjöl 
2st ägg
1msk socker 
1krm salt
6 skivor formbröd 🍞
Smör till stekning
Kanel
Socker

Blanda mjölken, mjölet, äggen, sockret och saltet till en jämn smet. Doppa brödskivorna i smeten (låt dem gärna suga åt sig av smeten i någon minut). Stek sedan skivorna i smör på båda sidor tills de fått färg. Badda/vänd dem rikligt med blandat kanel och strösocker direkt efter stekpannan och servera genast bums till mjölk eller en go kopp kaffe. ☕️

(null)

En av få nackdelar med att läsa gymnasiet och ta studenten utomlands är att ens skolkamrater inte nödvändigtvis bor nästgårds senare, då man är tillbaka i Sverige. Mina käraste vänner från skoltiden är vitt utspridda i landet efter tiden i Spanien och det är inte så ofta möjlighet ges att ses. En av dessa vänner till mig är Lisa. Lisa träffade jag på skolan i Madrid och hon kom från Västkusten. 

Idag är ingen vanlig dag för idag kom min fina vän Lisa och hennes son till byn ända från soliga Halmstad!  

Ser fram emot en vecka full av minnen, mat och bus med barnen.

För nästan på pricken tio år sedan togs bilden nedan och lika kul har vi idag (om än med helt andra medel och dygnsrytm)... #småbarnsmammorna ❤️


(null)


mammaliv, småbarnsliv, småbarnsmammor,