(null)

Härom veckan testade vi närproducerade mozzarellan från Frägsta mejeri i Forsa. Jag älskar att konsumera lokalt, både för att det oftast är utsökt gott men också för att jag vill stötta de lokala producenterna. 

Mozzarellan från Frägsta är tillverkad av högkvalitativ mjölk från närboende kor och har en härligt mjölkig smak med liten behaglig syra. Konsistensen är mycket fastare än den jag är van vid, den blir alltså inte alls "geggig" när den blandas i en sallad vilket jag uppskattar. 

Lyxigt att kunna handla närproducerat italienskt utan att behöva flytta till Italien 👌

(null)Hälsingland, forsa, frägstamejeri, mozzarella, närproducerat,
(null)

Häromdagen märkte jag det var hög tid att ta tillvara plommonen vi fått i förra veckan. Likt de berömda guldbyxorna tog plommonen aldrig slut, fastän jag ätit av dem varje dag. Jag bestämde mig för att göra sylt. Hittade och gjorde det enklast möjliga receptet. Jag tog ur kärnorna (men sparade dem). Kokade sedan upp en dl vatten och lät kärnorna koka däri några minuter. Sedan plockade jag upp kärnorna och la ner plommonen med socker (250g på ett kilo plommon... mindre än hälften av vad grundreceptet sa... jag vill inte ha sylten för söt). Detta fick puttra i ca 10-15 min sedan svalna och pyttsas upp på glasburkar. Ojojoj vad gott på morgonens youghurt med müsli!!! 
(null)

(null)plommon, plommonsylt, sylt,
Jag gillar att kolla på Ernst på tvn. Dock kan jag inte hålla tv-tider i mitt nuvarande liv utan är beroende av alla slags "play"tjänster. Internet strular rätt mycket härute bland skogarna men nu på senaste har jag lyckats se några avsnitt. Bland annat såg jag Ernst göra en grönsakspytt på paprika som gräddades på smördeg till ett tilltugg. 
Egentligen är jag emot den variant av färdig "smördeg" som säljs i butik. De innehåller ju oftast inte ens smör och består istället av andra förskräckligheter... Men nu la jag mina smördegsåsikter åt sidan och följde nästintill receptet. Blev jättegott! 
I min dröm om framtiden kommer jag göra egen, riktig smördeg och förvara i frysen redo för sina tillfällen... vi får se! 
(null)

(null)

paprika, smördeg, sommarmedernst,